Vad vore julen utan marsipan och marsinpangrisen. Ingen riktig jul, eller hur. Man kan göra det enkla att köpa färig marsipan eller om man gillar utmaningar
I lucka Sjutton finner vi Rocky Road recept gånger 3 , den gudomliga blandningen av sött, salt och segt och med ett härligt tuggmotstånd, kan det bli bättre. Leilas Rocky road 600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar mini marshmallows 3 dl salta jordnötter 1 dl skalade pistagenötter Gör så här - Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rocky Road Fudge 200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad 25 g smör En burk sötad kondenserad mjölk, ca 397 g 2 tsk vaniljsocker 2,5 minimarsmallows 2,5 dl osaltade rostade jordnötter Gör så här 1. ca 397 g
Bakom lucka 23 finner vi ett recept på Marmeladgodis, smak och färg kan varieras i det oändliga. Varför inte byta ut vätskan mot glögg nu till jul eller champagne till nyår
Det ska vara mörk choklad men det behöver inte vara minst 70 %. Jag blandade 50 % och 70 % hälften-hälften. Bûche de Noël (fransk Julstubbe)Chokladmousse175 g smör eller rapsolja100 g socker250 g mörk choklad4 ägg (delade i vitor och gulor)Smält chokladen i vattenbad. 175 g smör eller rapsolja
Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar100 g smör200 g mörk choklad (70 %)2 dl strösocker ( enligt receptet men jag skulle välja max hälften av den mängden)4 äggSaffranstryffel
Peanutbuttercream, ca 40-45 st75 g nougat75 g mörk (70 %) choklad50 g jordnötssmör25 g salta jordnötter (hackade)Smält choklad och nougat i vattenbad. 75 g nougat
Idag var det dags för godis igen och jag provade att göra det populära (. ) Rocky Road-godiset. Marshmallows verkar vara en obligatorisk ingrediens i amerikansk, australiensisk och brittisk Rocky Road så det är möjligt att min Rocky Road inte kvalificerar sig som riktig Rocky Road eftersom jag valde att byta ut marshmallows mot rispuffar
Jag har aldrig provat göra tryffel. Men i år så har jag testat, det blev med en liten skvätt likör. Jag gjorde halv sats och det gick jättebra att halvera receptet
Grönkålsrisotto har jag gjort till nästan varenda Jul de senaste 7-8 åren. Grönkålsrisotto, 4-6 portioner2,5 dl avioriris5 dl grönsaksbuljong175 g grönkål, skuren i bitar1 liten purjolök, strimlad1 msk smör eller olja2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)1 tsk salt30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten1 dl grovhackade hasselnötterKoka riset i buljongen
Låt sedan koka upp utan omrörning tills det är 127 grader varmt. Efter en nyttig tävling är det dags att slänga sig ut i julgodiset igen, denna gången i Polkagrisens tecken
Ett minne från min barndoms jular är Pappa som sitter och slappar med en äggtoddy medan han inväntar det glada julkaoset som i vår släkt brukade bryta ut strax efter Kalle Anka
Vit chokladtryffel med kanel och lingon, ca 25 kulor250 g vit choklad0,75 dl vispgrädde0,5 tsk malen kanel1 dl frysta lingonflorsockerca 300 g vit chokladHacka chokladen
I dagens lucka hittas ett recept på lakritsknäck. Jag har aldrig riktigt lyckats att få den helt perfekta konsistensen på min knäck, men nu lyckades jag
Gelé-/marmeladgodisar av svartvinbärssaft. För att göra dessa gelé-/marmeladgodisar i lite roligare former så brukar jag använda mig av istärningsformar av silikon i olika former
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.