Blanda alla ingridienser till en smet. Smörj en brödform och häll i smeten. Smeten blir ca 1,1 liter men brödet reser sig inte mycket så en vanlig avlång brödform räcker
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Dessa lättbakade, saftiga fullkornslimpor är jättegoda och nyttiga. Förutom grovmalet rågmjöl så innehåller de också godsaker som rågkross och solrosfrön, vilket ger ett härligt tuggmotstånd och ett extra fibertillskott
Ta ut och lägg på galler för att svalna med bakhanduk ovanpå. Sätt in formarna med degen i kall ugn (mitten av ugnen) , slå på den på 200grader, låt grädda i 1timme
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Det blev supergott, och är väldigt nyttigt, fullt med bra fetter, fibrer och mineraler. Efter att ha kikat på några recept bestämde jag mig för att freestyla ihop ett bröd av det jag hade i skåpet hemma
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Smula jästen och lös ut den medsurdegen och vattnet. Strö över saltet och arbeta i 5 minuter till täck bunken noga med plast folieoch låt jäsa i 2-4 timmar. sätt in båda plåtarna och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen stäng luckan snabbt och baka i 15 minuter sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare 4 minuter de ska ha fin färg och knaprig skorpa. sätt in en plåt och spreja med vatten baka i 15 minuter sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 4 minutergör de samma med den andra plåten. 1 dl rågsurdeg
Grädda 1 timme, täck med folie och grädda 45 min till. Ljumma filen fingervarm (37°) och rör. ut jästen. Rör ner linfrön, solrosfrön, salt och grahamsmjöl
Täck bunken med plastfolie och jäs i 1 h. Täck med aluminiumfolie och sänk värmen till 175 grader. Jag gjorde bara halv sats vilket jag ångrar i efterhand
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.