Då fortsätter jag med dagens receptbomb efter min baklördag som jag haft här hemma idag. 25 g jäst. 2. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. I nästa inlägg kommer recept nr 3 - Brownie med marshmallows och chokladris. 25 g jäst
DAGENS RECEPT 15-02-08KINESISK BIFF MED LÖKNågot mer snabblagat, aptitretande och bekvämt än kinesisk biff med lök kan man knappast tänka sig. 4 portioner500 g benfritt nötkött av innanlår1 msk matolja1 tsk salt2 krm svartpeppar2 msk soya1 dl vatten4 - 5 stora gula lökar3 dl vatten1 krossad vitlöksklyfta1 msk potatismjöl eller maizenaSkär köttet i mycket tunna strimlor
DAGENS RECEPT 15-03-22. 2 krm vit- eller svartpeppar. 2½ dl vatten eller mjölk. Till 2 - 3 portioner. Grädda 2 formar. Ca 20 minuter att förbereda. Tillsätt den strimlade purjolöken men också 1½ dl finhackade inlagda rödbetor, 2 - 3 msk kapris och 3 msk hackad persilja. Beräkna 2 msk ädelost och 4 msk vanlig riven ost till vår sats färs. Laga gärna 2 formar på en gång och frys den ena när den är absolut kall. 2 krm vit- eller svartpeppar. 2½ dl vatten eller mjölk
Strö över en aning finriven choklad eller kakaopulver. DAGENS RECEPT 14-10-11CHOKLADTÅRTA MED BANANERNågon gång emellanåt är det skönt att glömma allt vad kalorier heter och njuta av en riktigt smaskig tårta. 1 tårta150 g smör eller margarin300 g brun farin2 ägg1 tsk vaniljsocker3 medelstora mogna bananer85 g blockchokladca 4 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 msk vattenBlanda rumsvarmt matfett med farin till en jämn massa. Blanda ägg, vaniljsocker och mosade bananer (det ska vara ca 2½ dl mos av bananerna) och rör ned blandningen i massan. Fördela smeten i 2 smorda springformar och grädda bottnarna i 200 graders ugn ca 35 minuter. Rör drygt 50 g smör eller margarin och 250 g florsocker smidigt. Tillsätt ½ tsk vaniljsocker och 1 - 2 msk mjölk så att crèmen blir smidig i konsistensen. 2 ägg
DAGENS RECEPT 14-10-27UGNSSTEKT REGNBÅGE I GRÄDDSÅSPröva denna verkligt fina fiskrätt, som är len och mild i smaken. 4 portionerCa 800 g filéer av regnbåge1 msk citronsaft2 tsk saltcitronpepparsvartpeppar2 dl crème fraîche1 dl vispgräddeGarnering. För att få ca 800 g färdig filé av regnbåge behöver du 2 fiskar à ca 1 kg. 2 tsk salt. 2 dl crème fraîche. 2 fiskar ca
DAGENS RECEPT 14-07-22. 2 tsk maizena. 2 vitlöksklyftor. 2 äggulor. 2 äggvitor. Täck formen med folie och ställ in den i 200° ca 15 minuter. 2 tsk maizena. 1 burk skalade tomater, 400 g 2 vitlöksklyftor 1 tsk oregano
DAGENS RECEPT 15-01-17KÖTTFÄRS I SMÖRDEGEn välkryddad köttfärs inbakad i smördeg ger en verkligt festlig huvudrätt. 6 portioner400 g finmald nötfärs100 g finmald fläskfärs1 tsk salt2 krm svartpeppar1 tsk dragon2 msk finhackad persilja2 msk finhackad gräslökeller det gröna från en purjolök1 ägg1½ dl vatten3 msk potatismjöl2 plattor djupfryst smördegTill 10 - 12 portioner. Grädda 2 köttfärslängder. Öka sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills degen blåst upp, fått fin färg och färsen verkar genomgräddad. Ca 25 minuter att förberedaCa 55 minuter att gräddaFestligare. Blanda 150 g skivade färska champinjoner eller 25 g torkade blötlagda hackade murklor i färsen. Hacka samman 150 g smör eller margarin med 2½ dl vetemjöl, 1 krm salt och 1 msk vatten
DAGENS RECEPT 14-09-04. 2 gula lökar. 2 - 3 krossade vitlöksklyftor. 2 tsk basilika. Ställ grytan i kall ugn och sätt värmen på 200°. Ca 20 minuter att förbereda. Fyll den då med vatten, tillsätt litet oparfymerat diskmedel och ställ in det hela i 200° ugn ca 1 timme. 2 gula lökar. 6 tomater eller 1 burk, 400 g 2 - 3 krossade vitlöksklyftor. 2 tsk basilika
DAGENS RECEPT 15-02-24MJUK KOKOSKAKADen här kakan får en god, spännande smak av riven kokos. 1 kaka i en 1½-litersform150 g smör eller margarin1½ dl socker3 äggrivet skal av ½ citron2 dl kokosflingor2½ dl vetemjöl½ tsk bakpulverLägg matfettet i en skål och rör det mjukt. Man bör aldrig fylla en kakform mer än till ca 2/3. Förvaringstid ca 2 månader. 2 dl kokosflingor. 2½ dl vetemjöl
DAGENS RECEPT 14-12-26KÖTTFÄRSRULADERKöttfärsrulader är en fin variant på antingen köttbullar eller pannbiff. 4 portioner400 g nötfärs100 g fläskfärs2 kokta kalla potatisar1 ägg1 tsk salt2 krm vitpeppar1 krm paprikapulver1 msk potatismjöl1 dl vatten1 dl kaffegrädde2 msk smör eller margarin1½ dl vatten eller purjolöksspadstrimlad purjolökFyllning. 2 purjolökarvatten, salt1 - 1 1½ dl riven ostSkölj och ansa purjolöken. Bred ut färsen på ett vattensköljt skärbräde och dela in den i 12 jämnstora rutor. Ca 25 minuter att förberedaCa 10 minuter att efterstekaVariation
DAGENS RECEPT 14-10-07SPANSK RÄKRÄTTDen här spanska räkrätten är "eldig" i smaken eftersom den innehåller både vitlök och rödpeppar. 4 portioner4 msk olja2 finhackade vitlöksklyftor1 torkad rödpeppar400 g skalade räkor2 tsk soyaHetta upp oljan i en kopparpanna eller gjutjärnspanna med höga kanter. Använd 200 g räkor och tillsätt 1 burk musslor i vatten till rätten. Gratinera i ugn, 200 grader, 10 - 15 minuter eller tills osten smält och fått läcker färg. Den kan ersättas med 2 - 3 msk finhackad färsk paprika
DAGENS RECEPT 14-06-16. 2 fläskfiléer. 1 burk champinjoner, 200 g. 125 g leverpastej. Grädda i ugn, 200°, ca 25 minuter. Ca 25 minuter att grädda. Förvaringstid ca 2 månader. 2 fläskfiléer. 1 burk champinjoner, 200 g 125 g leverpastej
DAGENS RECEPT 14-12-03. 1 minjikalkon, ca 2½ kg. 2 krm vitpeppar. 2 msk riven gul lök. 2 msk potatismjöl. 2 krm vitpeppar. ev 200 g hackade champinjoner. 2 msk smält smör eller margarin. Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna och stek i ugn vid 225 grader ca 30 minuter eller tills den får lätt färg. Stek kalkonen vid denna temperatur 1 3/4 - 2 timmar. Täck annars med folie och stek ytterligare 25 - 35 minuter. 1 3/4 - 2 timmar att steka. Blanda ½ vitt söndersmulat formbröd med 4 msk hackad persilja, 1 tsk timjan, 1 tsk salt, 1 liten finhackad gul lök och 2 dl grädde. Blanda 3 dl kokt, kallt ris med 2 ägg, 1 tsk salt, 1 tsk salvia, 2 krm svartpeppar och 2 dl grädde. Beräkna nästan 2 dygn, om du tinar den i kylskåp. 1 minjikalkon, ca 2½ kg. 2 krm vitpeppar. 2 msk riven gul lök. 2 msk potatismjöl. 2 krm vitpeppar. ev 200 g hackade champinjoner. 2 msk smält smör eller margarin
ca 12 bitar. 21/2 dl vetemjöl. 1/2–1 tsk malen kanel. 1/2–1 tsk malen ingefära. 2–3 krm malen nejlika. 21/2 msk ljus sirap. 1 1/2 dl vispgrädde. 200 g mörk choklad. 2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. 2 npr. 250 g smör. 1 1/2 dl socker. 1 1/2 dl grädde. 1 1/2 msk kakao. 1 1/2 msk sirap. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Ta fram en kastrull och mät upp alla ingredienser förutom smöret och koka upp i cirka 20 minuter. (cirka 12 bitar). 2,5 dl strösocker. 2 dl vetemjöl. 2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. 125 g smör. 2,5 dl vetemjöl. Grädda i en smord springform, ca 25 cm diameter, mitt i ugnen i 150° i 30 min. 200 g mjölkchoklad. 1 påse kinapuffar, 210 g. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar. 2 ägg. 2 dl socker. 2 tsk vaniljsocker. 21/2 dl vetemjöl. Grädda i cirka 15 minuter i 200°. 2 ägg. 2 tsk vaniljsocker. Smöra och bröa en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. 2 tsk vaniljsocker. 120 g smör. 2 dl socker. 2 ägg. 2,5 dl vetemjöl. Sätt ugnen på 200 grader. Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. Till en springform cirka 24 cm. 2 citroner. 4 1/2 dl strösocker. 200 gram smält smör. 2 tsk vaniljsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter. 250 g vit choklad. 200g smör. 2,5 dl socker. 2 msk Kahlua. 2 dl mjöl. Hacka 250 g vit choklad, smält smöret. Häll smeten i smörd och bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. 1 1⁄2 dl strösocker. 2 msk kakao. 1⁄2 dl sirap. 1⁄2 dl sirap. 1⁄2 dl Arla® vispgrädde. 1⁄2 tsk bakpulver. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25-35 min. 2 ägg. 2 rågade dl socker. 2 tsk vaniljsocker. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. -Mama Skogly ♥ ca 12 bitar. 21/2 dl vetemjöl. 1/2–1 tsk malen kanel. 1/2–1 tsk malen ingefära. 2–3 krm malen nejlika. 21/2 msk ljus sirap. 1 1/2 dl vispgrädde. 200 g mörk choklad. 2 npr. 250 g smör. 1 1/2 dl socker. 1 1/2 dl grädde. 1 1/2 msk kakao. 1 1/2 msk sirap. 2,5 dl strösocker. 3 ägg 2 dl vetemjöl. 125 g smör. 2,5 dl vetemjöl. 2 ägg 3 dl socker. 2 tsk vaniljsocker. 2 tsk vaniljsocker. 120 g smör. 2 dl socker. 2 ägg 1 tsk äkta vaniljsocker. 2,5 dl vetemjöl. Till en springform cirka 24 cm. 2 citroner 4 1/2 dl strösocker. 200 gram smält smör. 3 ägg 2 tsk vaniljsocker. 250 g vit choklad. 200g smör. 3 ägg 2,5 dl socker. 2 msk Kahlua. 2 dl mjöl. 1 1⁄2 dl strösocker. 2 msk kakao. 1⁄2 dl sirap. 1⁄2 dl sirap. 1⁄2 dl Arla® vispgrädde. 1⁄2 tsk bakpulver. 2 ägg 2 rågade dl socker. 2 tsk vaniljsocker
DAGENS RECEPT 14-08-02. 1 kyckling på ca 1,2 kg. 125 g frysta gröna ärter. 1 burk musslor i vatten, 125 g. Lägg locket på och låt allt koka på svag värme ca 20 minuter. Förvaringstid ca 2 månader. ca 1,2 kg. 125 g. ca 2 månader
DAGENS RECEPT 14-08-29. 2 bröd. 2 msk matolja. 2 dl solrosfrön. 2 dl havregryn. Forma degen till 2 bröd, långa eller runda efter önskan, och ställ dem på smord plåt att jäsa ca 30 minuter. Grädda dem längst ned i ugnen i 200° ca 35 minuter tills de är genombakade och har fått vacker färg. Ca 20 minuter att förbereda. Smula 25 g jäst i en degbunke och rör ut med 3 dl ljummet vatten. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 200° ca 15 minuter. Både hembakade och köpta baguetter kan snittas och fyllas med litet kryddsmör, smaksatt med örtkryddor och/eller vitlök och sedan värmas i 225° ugn ca 7 minuter. Från Nya Mästerkocken 1985 2 bröd. 2 msk matolja. 2 dl solrosfrön. 2 dl havregryn
DAGENS RECEPT 14-11-11DIANAS STEKDen här rätten har kallats Dianas stek långt innan lady Diana i England blev prinsessa av Wales. 4 portioner4 skivor välhängt nötkött avytterfilé eller entrecôte, ca 500 g2purjolökar2 msk finhackad gul lök2 msk smör eller margarin1 msk Worcestershiresås3 msk finhackad persilja2 msk pressad citronsaftnymald svartpepparTill 2 portioner. 4 skivor välhängt nötkött avytterfilé eller entrecôte, ca 500 g2 purjolökar. 2 msk finhackad gul lök
DAGENS REEPT 14-11-19SMÅ POTATISPUFFARHemlagat potatismos och hemlagade potatispuffar är ändå det bästa tycker de flesta. 4 - 6 portioner1 kg potatisvatten2 tsk salt/liter vatten2 äggulor½ tsk salt2 krm vitpeppar2 krm oregano1 msk smör eller margarin4 msk finhackad persilja2 msk finklippt dill ellerfinhackad gräslökTill 2 - 3 portioner. Grädda i ugn vid 250 grader ca 8 minuter. Ca 15 minuter att förberedaCa 20 minuter att kokaCa 8 minuter att gräddaSnabbare. Att ugnsbaka potatis är lika enkelt - borsta potatisarna, lägg dem på galler i en långpanna och baka i ugn vid 200 - 225 grader ca 50 minuter - tiden beror på hur stora potatisarna är. Riktigt lätta och luftiga blir de här potatismospuffarna om du blandar 1 eller 2 vispade äggvitor i moset innan du gräddar puffarna i ugn. 2 äggulor
DAGENS RECEPT 14-11-30GRÄDDKAKA MED ÄPPLENEn verkligt gammaldags men icke desto mindre mycket god efterrätt så här på hösten är gräddkaka. 4 ägg2 msk socker4 msk vetemjöl2 msk potatismjöllitet riven muskotnöt2 dl gräddfil2 dl crème fraîcheeller 4 dl gräddfil enbartTill 2 - 3 portioner. Grädda2 formar, annars pöser kakan inte uppordentligt. Ca 20 minuter att förberedaCa 30 minuter att gräddaBilligare. Lägg 2 - 3 dl djupfrysta, lättsockrade bär i botten på formen i stället för äpplen. Du kan också lägga 2 - 3 dl äppelmos, gärna med fruktbitar, i botten på formen innan du häller över smeten. Du kan använda 2 msk maizena i stället för potatismjöl till denna rätt. 2 msk socker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.