Sätt sylten åt sidan och gör pektinprov om du vill kontrollera att sylten tjocknar. Dra sedan ett streck genom sylten på tallriken med en knivspets - bildas ett streck som ej flyter ihop är sylten lagom tjock
Ingredienser Portioner. 1 liter 2 liter blåbär (à 0,5 kg) eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar 1 dl vatten 6 dl socker 1 krm natriumbensoat Lägg till i inköpslistan
Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm. 16 dl syltsocker. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig)
Ljuvligt god fikonmarmelad med valnötter, anis och sesamfrön. Den görs på torkade fikon som får kokas mjuka i sirap och sen tillsätter man valnötter för att ge en läcker “crunch” på marmeladen