Champinjongratinerad fläskfilé4 portioner 6oo g fläskfilé1 tsk saltvitpepparRiven ostSvampstuvning1 stor burk champinjoner2 msk margarin3 msk vetemjöl2 dl grädde1,5 -2dl svampspad0,5 tsk saltVitpeppar Gör så härLägg fläskfilén på stekgaller i långpannaGnid in köttet med salt och pepparSätt in filén i ugn i 175 grader i 45 minuterHacka svampen något och fräs den i margarinStrö över mjölet och späd med grädde och svampspadLåt koka några minuterSalta och peppra Skär filén i skivorLägg dem i en ugnsfast formBred den avsvalnade stuvningen över köttetStrö över rikligt med ostSätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuterHasselbackspotatis4 portioner 12 medelstora potatisar3 msk margarin1,5 tsk salt1 msk ströbrödGör så härSkala potatisen Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenomStäll potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast formSmält margarinet och pensla potatisenUgnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuterEj för stark undervärmePensla då och då med det smälta margarinetNär potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbrödTill serveringTomat- och gurksallad med söt/sur citrondressingDressingSaft från en citronEn gnutta vatten3 msk socker0,5 tsk saltVitpeppar Jag önskar er alla en trevlig Valborg och 1
När pernsionärer serveras korv med bröd på nyårsafton börjar man undra om man inte skulle öppna ett eget vårdhem med hemlagad mat och servera det där lilla extra som sätter guldkant på vardagen
Här är gårdagens middag, receptet kommer härifrån. Skinkstek på Italienska med vin och tomatbrässerad potatis, 6p1 kg Skinkstek1 kg Potatis (Skivad i 1/2 cm tjockt)400 gr Krossade tomater200 gr Champinjoner200 gr Chorizo (skivad 1cm tjocka skivor)1,5 dl Vitt vin3 Vitlöksklyftor (pressade)SvartpepparSaltRapsolja50 gr minst parmesanost (hyvlad, men M hittade inte det i affären så det blev riven)Basilika1,5 dl Vatten
Skölj köttet i kallt vatten. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 ½ – 2 timmar. Lägg dem i en kastrull, häll på nästa allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter