Bröd

  • 16 Recept

Hållbart grötbröd

Forma degen till ett runt bröd och lägg i en smord rund form. Tryck med en mjölad stekspade brödets yta i fyra delar

Filmjölkslimpor

1. Värm filmjölken till fingervarmt och lös i jästen. 2. Tillsätt sirap, kryddorna, salt och rågsikt. 3. Knåda degen med vetemjöl till en spenstig deg

Jullimpa

1. Blanda äppelmos, sirap och kryddorna i en kastrull, låt koka upp. Tillsätt filmjölk och låt svalna till fingervarmt

Filmjölksbaguetter

1. Lös jästen i fingervarmt filmjölk. Tillsätt salt, sirap och fänkål. 2. Knåda i mjölen och i slutskedet även oljan

Sesamform

Forma degen till ett avlångt bröd, lägg i en smord form. 1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt kryddorna, sirap, sesamfrön och rågmjöl

Rågkakor

1. Blanda ingredienserna till startdegen och låt stå i rumstemperatur i 1,5 timme. 2. Tillsätt resten av ingredienserna lite i taget och knåda ihop till en deg

Rågabröd

Forma degen till två runda bröd. 1. Lös jästen i fingervarm vätska. Tillsätt salt och sirap. 2. Knåda i mjölen och fortsätt att knåda tills degen är spenstig

Osttekakor med örtsmak

1. Blanda de torra ingredienserna och osten i en bunke. 2. Tillsätt matfett och mjölk. Rör om bara så att allt blandar sig

Mommos frallor

1. Lös jästen i fingervarmt filmjölk. 2. Tillsätt salt och mjölen. Rör degen jämn med en trägaffel och låt jäsa i 35-45 minuter

Hjärtbröd

Pensla brödet med ägg och strö sesamfrön över. 1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, sirap, kli och sesamfrön

Saftigt kryddbröd

Forma degen till två avlånga eller runda bröd. 1. Hetta upp vattnet så det bubblar. Vispa i kornmjölet och låt svalna övertäckt i ca 30 minuter

Formfrallor

1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt kryddorna. 2. Blanda i mjölet i degen och i slutskedet oljan. Låt jäsa

Snabb kavring

Smörj två avlånga brödformar och pudra dem med vetemjöl. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 60 minuter. 4 dl mörk- eller brödsirap

Havrefrallor i olika former

Lös jästen i fingervarmt vätska. Blanda i salt, honung, anis och havregryn. Knåda vetemjölet i degen, i slutskedet oljan

Sötsura limpor

Dela degen i två och lägg delarna i smorda brödformar. 2 dl brödsirap. 1. Mät upp mjölet, salt, kummin, sirap och margarin i småbitar i en bunke

Örtfrallor

1. Lös jästen i fingervarm vätska. Tillsätt honung, salt, örter och vetegryn. 2. Knåda i mjölet i degen och i slutskedet oljan