Marianne hör lite julen till och de här små tryfflarna är ett måste på julafton hemma hos oss. Busenkla är dom att göra också, min 6-åriga dotter hjälpte glatt till att rulla tryfflarna i florsocker
Att göra egna praliner tar lite tid, är en smula knepigt men är sååå himla gott att det är värt det. Jag har tidigare gjort rullade och skurna tryfflar och annat godis, men aldrig gjutna praliner – förrän nu
Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering
smält vit choklad färgad med rosa färg (pulverfärg/pastafärg). Att göra praliner är något av det roligaste som finns enligt mig, men det är ju lite knepigt det där
Låt stå i kylen någon timme innan du trycker ut pralinerna. Pralinform (går även att bara rulla små kulor av mandarintryffeln och doppa i chokladen, låt då tryffeln stå i kylen en stund)200 g mörk choklad1 1/2 dl vispgrädde2 mandariner1 msk honungGör såhär. 1 1/2 dl vispgrädde
/Malin. Salt kolapralin, typ det godaste som finns ju. Ta loss pralinerna försiktigt ur formen- klart. Jämna till så att inte kolan stick upp över pralinformen och fyll på med choklad
Låt kola klicken ligga kvar några sekunder i klaset o sen ta upp den o smaka. Häll över smeten i formen medans den fortfarande e kokande het o skrapa inte av kanterna detta kan även resultera i kristaliseras kola
Låt kolan nästan stelna. Klipp kolan i bitar och vira in den i smörpapper eller cellofan. Gör ett kulprov och kontrollera att kolan är klar, se kulprov, eller använd termometer och vid 125° är kolan klar
När kolan är "halvstel", klipp den i lagom stora bitar och låt den stelna helt. Blanda smör, socker, grädde, sirap, kakao, salt och glukos i en kastrull och koka i ca 1 timme
Det är ettoligatorium att ha de här med bland julgodiset och liksom lakritskolan så brukar jag frysa in dem och ta fram dem til jul (eller lite under tiden, man måste ju smaka och se att de inte har blivit dåliga under tiden hrm)
Vi gjorde dem idag på skolan & alla smaskade på glatt hihi. Här får ni recepten på de tokigt goda fyllningarna till chokladpralinerna från idag, de här måste ni prova
När jag gör kola brukar jag hälla upp smeten i små folieformar, så praktiskt då du slipper jobbet med att skära/klippakolan i bitar samtidigt som de är lätta att förvara utan att de klibbar ihop