Nu har det hänt och jag erkänner villigt – jag är fullkomligt brödbaksberoende igen. Denna vecka har jag stått med fingrarna i en bröddeg samtliga dagar
Denna goda lilla brödbit från Frankrike är helt fantastiskt god. Bakade dessa i helgen och käkade dem både till brunch och använde dem som bröd till en skagentoast på kvällen
50 g jäst för söta degar33 cl julmust33 cl mörk öl eller porter250 g kvarg1 dl brödsirap4 tsk salt1 msk mald ingefära 2 msk mald pomeranskal1/2 tsk mald kryddnejlikor 2 dl russin20-22 dl rågsikt Det blir ca 32 st Smula ner jästen i en bunke. 1 dl brödsirap
Tipsade om ett smarrigt och juligt bröd på instagram i morse och här kommer receptet. Tillsätt mjöl, känn efter hur mycket vetemjöl som behövs, degen ska inte vara kladdig med det får inte bli för mycket mjöl för då blir brödet torrt
Nagga de färdigjästa bröden lätt med en gaffel och pensla dem med lite vatten. Stjälp ur bröden ur formen när de svalnat något, låt kallna på galler under bakduk
Degen ska vara ganska lös, då bli brödet luftigt. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Grädda i 15-20 minuter på näst nedersta falsen tills bröden fått brun skorpa
Lepinja/ somun är ett bröd som serveras på Balkan oftast med cevapcici och pljeskavice. Brödet heter olika beroende på var man kommer ifrån och ofta är det rutmönstrat på toppen