vego

vego

#12: SVAMP: Kantarell & portobello med timjanpolenta

#12: SVAMP: Kantarell & portobello med timjanpolenta

Dagens grönsak är ingen grönsak – för svamp är ju svamp. Men nu är det svamptider och det är härligt att njuta av frästa kantareller och andra svampar till förrätter och andra smårätter
Linsgryta med squash, curry och kanel

Linsgryta med squash, curry och kanel

Nu blir det ytterligare ett recept taget ur en av Hemmets Journals matkalendrar. Jag tycker det är så roligt att provlaga nya rätter ur de två matkalendrar jag hittills har införskaffat mig (jag köper dem av grannbarnen som säljer jultidningar)
Svamprisotto

Svamprisotto

Skala och hacka lök och rotselleri. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på vatten, fond och vin
Krämig squash

Krämig squash

Krämig squash. Ett gott tillbehör som jag lagar ibland är krämig blomkål och jag har länge tänkt testa att göra samma sak med squash
Squash med pasta

Squash med pasta

4 portknappt 1 kg squash, både gul och grön2 st vitlöksklyftor2½ dl matlagningsgrädde½ dl färsk timjan, grovt hackad1-2 dl riven parmesanostSalt och pepparSkär squashen i skivor och sedan i bitar
Smala majsplättar

Smala majsplättar

Häll bort vätskan från majsen och börja med att mixa en burk i matberedaren tillsammans med vetemjöl, bakpulver och salt
Enkla kikärtsbiffar

Enkla kikärtsbiffar

Enkla kikärtsbiffar (ca 4 portioner). Du behöver. 2 burkar kikärtor. 1 liten gul lök. 1 vitlöksklyfta. 2 msk hackad persilja
Kidneybönor och ris (Rajma Chawal)

Kidneybönor och ris (Rajma Chawal)

Det här är en mycket vanlig indisk rätt som är enormt smakrik. Den är inspirerad från Vikram Vijs recept ifrån kokboken ”Vij’s at home”
Bondbönor till mellanmål

Bondbönor till mellanmål

 Ända sedan jag såg ett av de första programmen av Hugh Fearnley-Whittingstalls vegomatserie Det goda livet, då de lagade en slags dip av gröna ärtor på River Cottage, blev jag inspirerad av det och ville själv testa
Potatissallad med bondbönor

Potatissallad med bondbönor

©Foto. Jurek Holzer/oskarpmask. Augusti och september är högsäsong för bondbönor. Nykokta färska bondbönor är en riktig delikatess och här har jag använt dem i en ljummen potatissallad

Zuccinibiffar

Jag vet att du kommer att älska det här receptet. Taget direkt från UnderbaraClara (UC blogg). Jajaja, well well, nå, nå, så, så jag har ändrat liite i receptet för att få bättre samvete
Små zuccinibiffar med texmexsmak

Små zuccinibiffar med texmexsmak

När zuccinisäsongen kommer igång får man nästan FÖR mycket skörd. Jag är ständigt på jakt efter vegetariska rätter som är så goda att man inte saknar kött eller fisk
Zucchini-biffar

Zucchini-biffar

I Turkiet fick vi såna här goda grönsaksbiffar på flera olika restauranger. 1 liten zucchini. Vårlök eller lite purjo
Morotsbiffar och stuvade makaroner

Morotsbiffar och stuvade makaroner

De här smakrika och enkla morotsbiffarna serverade med krämiga stuvade makaroner faller under kategorin vegetarisk husmanskost
Lättlagad morotsbiff med lök

Lättlagad morotsbiff med lök

Skala och finriv morötterna, hacka löken. Blanda ihop allting ordentligt till en sammanhållen färs. Forma biffar (blir på satsen ca 8-10 stycken) och genomstek knapriga på medelvärme i stekpanna med rapsolja
Gula ärtor blir goda bollar

Gula ärtor blir goda bollar

Någon sa att det är trist med vegobiffar och vegobullar eftersom de inte smakar som kött, men som jag ser det är det inte meningen att de ska smaka kött
Krashad potatis/ crash-hot potatoes

Krashad potatis/ crash-hot potatoes

Ett perfekt tillbehör till en vegobiff eller liknande. Det här är så enkelt och så gott. En rätt som verkligen förtydligar begreppet "Less is more" På bilden är det nykokta Apache-potatisar som svalnat och tryckts ut på en oljad plåt
Quinoabiffar

Quinoabiffar

Vegobiffar (och vanliga färsbiffar för den delen) innehåller ofta ströbröd, som binder vätska och gör att biffen håller ihop bättre och blir saftig
Vegobiffar

Vegobiffar

Vegobiffar. Veckans recept startade med ett läsarmail från Sophia i Villastan. Hon önskade ett nytt vegetariskt vardagsrecept med mycket smak