Rätten består av entrecote eller ryggbiff, som skivas riktigt runt, (det bästa är att frysa köttet och sedan låta det tina något, då är det lättare att få tunna och fina skivor) som sedan läggs i en marinad med massor av vitlök, ingefära, japansk soja, mirin och svartpeppar
Vänd köttet en gång i timmen. Skiva köttet tunt och lägg tillbaka det i formen. Högrev i ugn med hoisin glaze och fried rice 2 port + matlåda700 g högrev av fin kvalitésmör till stekningsalt och peppar1 tsk finstött stjärnanis1½ tsk torkad korianderBryn köttet runt om på alla sidor i smör, krydda med salt, peppar, koriander och stjärnanis. Lägg över kötet i en ugnsfast form och stek det mitt i ugnen på 100 graders värme, ca 5-6 timmar (har du en större köttbit så öka tiden ytterliggare)
stek bitarna i omgångar i smör i en stekpanna, salta lätt och flytta över köttet till en gryta. Häll på buljongen, koka upp och låt köttet småkoka i en timme under lock (koktid beror lite på hur segt köttet är)
Tillsätt köttfärsen och stek tills den är färdig, tillsätt då tomatpurén, oreganon, salt och peppar. Häll sedan över köttfärsröran i pajskalet och bred ut i ett jämt lager
Blanda salt, peppar och salvia (eller andra önskade kryddor) och klappa in på utsidan av köttet. Köttet är klart när det lätt lossar från benen och känns saftigt, innertemp runt 75 grader
Rulla till köttbullar. Stek på hög värme (Jag använder rapsolja som bas och slänger sedan i en klick smör för smakens skull) tills köttbullarna har fått en fin färg på ytan
Busenkel och god ”bjudgratäng” med fläskfilé och sabal oelek. Till detta serverades potatisrosor. Den här gången såg jag till att fylla muffinsformen ordentligt med potatis (potatisen säckar ihop sig under tillagningen och för att få en vacker ros – då gäller det att formen är rejält fylld)
Idag är den söndag och vad passar väl bättre en blåsig, kall söndag än en klassisk kålpudding. En stor klassiker i husmanskostrepetoaren som alltid går hem hos gästerna