Kött

  • 55 Recept

Yakiniku med sesamfrö och purjolök

Rätten består av entrecote eller ryggbiff, som skivas riktigt runt, (det bästa är att frysa köttet och sedan låta det tina något, då är det lättare att få tunna och fina skivor) som sedan läggs i en marinad med massor av vitlök, ingefära, japansk soja, mirin och svartpeppar
Strimlad ytterfilé med svamp.

Strimlad ytterfilé med svamp.

Krydda köttet med salt och vitpeppar. Bryn köttet i omgångar. Lägg över kött och svamp i en traktörpanna
Högrev med asiatisk inspiration

Högrev med asiatisk inspiration

Vänd köttet en gång i timmen. Skiva köttet tunt och lägg tillbaka det i formen. Högrev i ugn med hoisin glaze och fried rice   2 port + matlåda700 g högrev av fin kvalitésmör till stekningsalt och peppar1 tsk finstött stjärnanis1½ tsk torkad korianderBryn köttet runt om på alla sidor i smör, krydda med salt, peppar, koriander och stjärnanis. Lägg över kötet i en ugnsfast form och stek det mitt i ugnen på 100 graders värme, ca 5-6 timmar (har du en större köttbit så öka tiden ytterliggare)
Högrev i sjömansgryta med mörk öl

Högrev i sjömansgryta med mörk öl

stek bitarna i omgångar i smör i en stekpanna, salta lätt och flytta över köttet till en gryta. Häll på buljongen, koka upp och låt köttet småkoka i en timme under lock (koktid beror lite på hur segt köttet är)
Högrev på grillen

Högrev på grillen

Fyll på med vatten så det täcker köttet och koka långsamt i tre timmar. Ta upp köttet. Mortla kryddorna till rubben och ”rubba” in dem i köttet
Långbakad högrev

Långbakad högrev

Köttet sköter sig själv i ugnen och kräver inget mer än lite salt och en form att gosa till sig i på svag värme under lång tid
God och mättande köttfärspaj

God och mättande köttfärspaj

Tillsätt köttfärsen och stek tills den är färdig, tillsätt då tomatpurén, oreganon, salt och peppar. Häll sedan över köttfärsröran i pajskalet och bred ut i ett jämt lager
Köttfärspaj

Köttfärspaj

Sätt ugnen på 200 grader. Pajdeg. Blanda kesella, smör, salt och mjöl. Låt degen vila i kylen c. a 30 minuter
Skinka i lergryta suveränt och enkelt

Skinka i lergryta suveränt och enkelt

Sätt lergrytan i blöt i kallt vatten i 30 minuter. Skölj skinkan under kallt vatten och placera den i lergrytan med svålen uppåt
Ugnstekta fläskgrytbitar :)

Ugnstekta fläskgrytbitar :)

Så nu har jag provat att laga kött i den och jag är supernöjd. Köttet blev mört och saftigt. Lägg över de stekta köttbitarna i en ugnsäker gryta
Ugnsbakat fläsklägg

Ugnsbakat fläsklägg

Blanda salt, peppar och salvia (eller andra önskade kryddor) och klappa in på utsidan av köttet. Köttet är klart när det lätt lossar från benen och känns saftigt, innertemp runt 75 grader
Skinkstek

Skinkstek

ca 0. 9-1. 5 kg skinkstek 1 tsk salt 1 krm svartpeppar eller  vitpeppar ev
Snabblagad yakiniku med ris

Snabblagad yakiniku med ris

Koka riset. Blanda sedan alla ingredienser till den söta sojasåsen, koka upp så att sockret löses upp, ställ åt sidan
Köttbullar!!!

Köttbullar!!!

Rulla till köttbullar. Stek på hög värme (Jag använder rapsolja som bas och slänger sedan i en klick smör för smakens skull) tills köttbullarna har fått en fin färg på ytan

Mormors köttbullar

Rulla köttbullar i önskad storlek - jag gillar att göra dem ganska små - lägg dem på en fuktad skärbräda, så fastnar de inte
Krämig lasagne

Krämig lasagne

Bryn bacon i småbitar, lök och köttfärsen i en gryta. Varva sedan lasagneplattor + köttfärssås + bechamelsås i en ugnsform
Fläskfilégratäng med svamp och sambal oelek (mjölkfri)

Fläskfilégratäng med svamp och sambal oelek (mjölkfri)

Busenkel och god ”bjudgratäng” med fläskfilé och sabal oelek. Till detta serverades potatisrosor. Den här gången såg jag till att fylla muffinsformen ordentligt med potatis (potatisen säckar ihop sig under tillagningen och för att få en vacker ros – då gäller det att formen är rejält fylld)
Kålpudding med smak av kryddpeppar

Kålpudding med smak av kryddpeppar

Varva köttfärs och kål i en smord ugnsform, börja och avsluta med kål. Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten och skär ner huvudet i små tärningar
Klassisk kålpudding

Klassisk kålpudding

Idag är den söndag och vad passar väl bättre en blåsig, kall söndag än en klassisk kålpudding. En stor klassiker i husmanskostrepetoaren som alltid går hem hos gästerna