Vips, så hade halva veckan gått. Vilket betyder att det är lite mindre av januari kvar. Idag är det endast -16, så det är ju bara att ta på sig t-shirt och shorts
På samma sätt som man lagar en gratäng, blandar alla ingredienser i en och samma form och sedan låter det sköta sig självt i ugnen, lagar man mat i långpanna
Det här blev en sån man-tager-vad-man-haver-gratäng, så gott. Kasslergratäng (4 portioner). Hej på er,. Januari är för många en tight månad och man ser till extrapriser, storpack och annat i mataffären som passar en tunn plånbok
Plötsligt kom sommaren. Fortfarande kallt på morgnarna, men på dagarna har det ju varit kanonväder. Nu sitter ju jag inne på mitt kontor hela dagarna, men humöret lättar ändå avsevärt när solen skiner utanför fönstret, och lika förvånad blir jag varje dag när jag kliver ut i solen efter arbetsdagens slut och känner värmen slå emot mig, är det så här varmt det är
"Det smakar som Italien, och luktar som pizza" sa Klara när denna rätt serverades. Vi använde en pesto som vi hittade på Lidl, med tomat och mandel, men det går bra med vilken röd pesto som helst
Herr Backa bjöd på en matig ugnspannkaka något mitt emellan råraka och ugnspannkaka. 2 ägg4 dl mjölk1 dl vatten1 tsk salt1,5 dl vetemjöl750 gram finriven rå potatis400 gram fint strimlad kasslerSmörj en liten långpanna 20 x 30 cm och sätt på ugnen 250 grader
Strö över ost och gratinera i 15 minuter tills gratängen fått fin färg. Koka riset. Ansa och skiva svampen och fräs i en kastrull med smör, tills vätskan kokat in
Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem till platta biffar. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i lite matfett tills det har fått fin färg
Gör först gratängen och värm den i ugnen före serveringen. Lägg skivorna på den varma gratängen. Häll över grädden och grädda gratängen på näst nedersta falsen i 225º, ca 40 minuter. Ta ut gratängen efter 30 minuter och strö över osten
Gräddkokta rotfrukter. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och skiva löken tunt, skiva feferonin. Blanda rotfrukter, lök, feferoni, grädde, salt och peppar och häll i en smord ugnsfast form
Strö över resten av osten och grädda 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Strimla vitkålen för hand eller i matberedare så fint som möjligt