Örtkryddad paté med linser & morötter är väl ungefär så mycket ”nytt hälsosamt år” det kan bli. Men det klart, gillar man inte linser ska man förmodligen leta efter ett annat recept
Auberginegratäng med röda linser – gratäng med stekt aubergine i skivor, varvad med en röra av röda linser kokta i tomat med gul lök och morot kryddad med vitlök och timjan, färsk tomat och grana padano
Häll av vattnet och blanda de varma linserna med rödlöken och dressingen och låt svalna. 3,5 dl Puylinser (eller vanliga gröna). Koka linserna i rikligt med vatten, ca 20 minuter för Puylinserna. 3,5 dl Puylinser (eller vanliga gröna)
Lägg i de kokta linserna och tomaterna. )Gratinerade paprikahalvor med röda linser4 portioner4 stora paprikor, i valfri färg2 ½ dl röda linser1 tärning grönsaksbuljong1 liter vatten½ gul lök, finhackad2 vitlöksklyftor finhackade1 msk olivolja1 burk passerade tomater, eller krossade tomater1 tsk spiskummin, malen1 ½ tsk koriander, malen2 tsk honung2 krm peppar½ tsk saltGratinering. Koka linserna i vatten plus buljongtärning tills de är mjuka, cirka 10 minuter, och låt dem rinna av i en sil
Blanda i de kokta linserna och resten av rotfruktsfräset. Och det finns så mycket gott en kan göra med rotfrukter såsom rotmos, rödbetsbiffar, morotssoppa eller kanske dessa biffar som innehåller både linser och kikärter som proteinkälla