Jul

Jul

Gräddkokt grönkål

Gräddkokt grönkål

200g grönkål. 25g smör. salt, peppar. 4 dl vispgräddeTvätta grönkålen och klappa den torr. Skär bort stammen och hacka bladen
Snabb Leverpastej

Snabb Leverpastej

Snabblagad leverpastej400 gram findelad kycklinglever1 gul lök finhackadsalt och peppar25 gram smör till stekning2 dl grädde100 gram smör1 tsk torkad timjan0,5 dl färsk finhackad persilja1 konservburk sardeller med kapris1 msk whiskyStek levern i rikligt med smör, tillsammans med hackad lök
Dansk leverpastej

Dansk leverpastej

Lever och späck hackas till önskad grovhet (1-3ggr i köttkvarn). Riv löken och låt rinna av. Blanda i mjöl, ägg och grädde och blanda till jämn färs
Snabba vörtbrödet

Snabba vörtbrödet

Ingredienser Portioner. 1 limpa 2 dl grovt rågmjöl 1 dl rågkross 4 dl vetemjöl 4 msk vört 1 dl russin 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 2 dl lättöl 2 dl mild yoghurt 3/4 dl mörk sirap 1/2 dl rårörda lingon Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Snabba vörtbrödet

Snabba vörtbrödet

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i öl, yoghurt, sirap, russin och lingon
Lättrimmad lax med soyaemulsion

Lättrimmad lax med soyaemulsion

Ytterligare en variant på en grov laxtartar men denna gång influerad av det japanska köket. Lättrimmad lax med soyaemulsionäggulasoyaoljarå lax (jag använde salmalax)saltråsocker vattensyrligt äpplekörvelfärsk ingefäraGör en rimlag, cirka 1 liter vatten, 1-2 msk salt och 1 tsk råsocker
Rimmad lax

Rimmad lax

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker. Så himla gott. Känns som somrig mat. 4 portionerRimmad lax500 g färsk laxfilé med skinnet kvar1/2 dl salt2 msk strösocker1/2 citron, rivet skal1/2 knippe dill i bitarDillstuvad potatis800 g fast potatis, skrubbad10 g smör1 msk vetemjöl2 1/2 dl vispgrädde1 1/2 dl standardmjölk1/2 citron, rivet skal1/2 knippe dill, grovhackad (spara några vippor till servering)Salt och nymald vitpeppar1 citron, kärnfria klyftor till serveringGnid in salt, socker och citronskal runt om hela laxen
Rimmad lax

Rimmad lax

Blanda kryddorna och strö på laxens båda sidor. Klappa in dillen. Låt laxen stå övertäckt i kyl i två dygn
Lenrimmad lax med senapskräm

Lenrimmad lax med senapskräm

Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt och strö över sockret på köttsidan