Surkål alsace recept

Kycklinggryta med surkål från Alsace

Kycklinggryta med surkål från Alsace

Choucroute, alltså surkålsgryta från Alsace. Men det blir ändå till en ”riktig” choucroute där syran från vin och surkål gifter sig med röksmaken från bacon och mustigheten från köttet
Choucroute Garnie

Choucroute Garnie

Choucroute Garnie är en rätt från alsace med surkål, olika korvar, rökt sidfläsk, potatis och dijonsenap

Biecher Riesling – för den som väntar på våren

Där gjorde kontakten med surkålen att vinet kändes för sött. Vi testade det till kött med gräddsås (gott) och till en ganska traditionell syrkålsgryta från Alsace (inte helt lyckat)
Surkål som tillbehör

Surkål som tillbehör

Surkål är fantastiskt gott tillsammans med kött och korv. Men surkål som bara slängs upp från burken är faktiskt inte särskilt gott
Ugnsbakad fläsklägg med Riesling

Ugnsbakad fläsklägg med Riesling

Tänk dig sydtysk husmanskost med fläsklägg (Schweinshaxe) och surkål. Dra den väster ut in i Alsace. Jag åt fläskläggen med Surkål som tillbehör, i glaset fanns Biecher Riesling
Choucroute

Choucroute

Avsköljd surkål kokas i vin med stekt lök och fläsk. Alsaces stolthet. Under tiden sköljer du surkålen. 600 g surkål. 2 dl vitt vin (helst Alsaceriesling). 600 g surkål. 2 dl vitt vin (helst Alsaceriesling)

Bästa julskinkan är vinkokt

Jag brukar använda fonden till Choucroute garnie, den mustiga surkålsgrytan från Alsace. Man kan använda resterna efter julskinkan – du vet de där bitarna som aldrig går åt – i surkålen
Tarte flambée

Tarte flambée

Det här är enligt mitt tycke en mycket godare regiontypisk rätt än deras surkål med fläsk och korvar
Lyxmiddag på 1909, Sigtuna Stads Hotell

Lyxmiddag på 1909, Sigtuna Stads Hotell

till slut kom Adrian på det - surkål. Till detta fick vi vårt första vin, som faktiskt var det godaste på hela middagen enligt oss, ett Riesling Tradition, Domaine Barmés Buecher från Alsace i Frankrike
Uppmuntrad med Zind Humbrecht och Fonseca

Uppmuntrad med Zind Humbrecht och Fonseca

Likt fen viskar ”brylcreem, brylcreem” i Tage Danielssons Sagan om den fule Manfred fanns det något övertygande i mig som manade till surkål

Choucroute från Alsace

surkål. Lägg kassler, fläsk och korvar ovanpå surkålen och sjud ytterligare i ca 10-15 minuter. 1. Skiva lök, morot och äpple

Rustik meny från Alsace

Skölj surkålen i ett durkslag. surkål (800 g). Snabblagad Choucroûte. 1. Hacka lök. Kärna ur, halvera och skiva äpplena tunt

Läskande efterrätt

) surkål och Munsterost. Vi har precis kommit hem efter en spontan, härlig och alldeles för kort bilresa till Alsace och Moseldalen