Choucroute, alltså surkålsgryta från Alsace. Men det blir ändå till en ”riktig” choucroute där syran från vin och surkål gifter sig med röksmaken från bacon och mustigheten från köttet
Där gjorde kontakten med surkålen att vinet kändes för sött. Vi testade det till kött med gräddsås (gott) och till en ganska traditionell syrkålsgryta från Alsace (inte helt lyckat)
Surkålssallad funkar bra till hamburgare och grillat kött. Och tycker du att surkål är för syrligt för din smak – skölj kålen innan den hamnar i salladsskålen
Tänk dig sydtysk husmanskost med fläsklägg (Schweinshaxe) och surkål. Dra den väster ut in i Alsace. Jag åt fläskläggen med Surkål som tillbehör, i glaset fanns Biecher Riesling
Avsköljd surkål kokas i vin med stekt lök och fläsk. Alsaces stolthet. Under tiden sköljer du surkålen. 600 g surkål. 2 dl vitt vin (helst Alsaceriesling). 600 g surkål. 2 dl vitt vin (helst Alsaceriesling)
Jag brukar använda fonden till Choucroute garnie, den mustiga surkålsgrytan från Alsace. Man kan använda resterna efter julskinkan – du vet de där bitarna som aldrig går åt – i surkålen
till slut kom Adrian på det - surkål. Till detta fick vi vårt första vin, som faktiskt var det godaste på hela middagen enligt oss, ett Riesling Tradition, Domaine Barmés Buecher från Alsace i Frankrike