Om du utesluter pektinet blir det mer som ett mos, som är gott till frukostgröten t ex. Marmelad tillhör väl kanske inte det nyttigaste man kan ha på smörgåsen, men ibland är det onekligen ganska gott
Lite rabarbermarmelad blev fixad igår kväll. -) Det skulle vara Rabarber med kanel, men av någon anledning tog jag i vanilj istället för kanelstång, när jag kokte marmeladen, och upptäckte inte mitt fel förrän efter den var färdig, Så alltså kan man byta ut kanelen i det receptet mot vaniljfrön och det blir jättegott ändå
Du kan också ta flytandepektin för att göra marmeladen fastare, om du föredrar det. Den här marmeladen blev alldeles otroligt god, och passar både som pålägg på en ostmacka eller scones, eller som tillbehör till en god dessertost på ostbrickan
pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat). En konstig marmeladblandning. Det var definitivt dags att göra någonting med dessa och jag bestämde mig för att koka marmelad
Att laga sylt, det är väldigt kul att göra och man kan pröva nya smaker på sylterna/marmeladerna. Och väldigt enkelt är det ju, speciellt om man använder syltsocker som innehåller färdigt pektin och konserveringsmedel
De innehåller mycket pektin, ett naturligt geléämne, vilket behövs för att marmeladen ska tjockna. Jag gjorde ungefär likadant men använde fint majsmjöl, Ilva körde polentan i mixern innan, formade degen till en rulle som jag sedan skar i skivor och klickade i rabarbermarmelad som var det enda söta jag hade hemma
stadgas med extra pektin. Ville prova på att göra päronmarmelad men då vårt päronträd fortfarande envisas med att inte bära frukt fick jag "palla" päron hos snälla grannen Gun
Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och stadgas med extra pektin. Skaka grytan då och då så att bär och socker blandas och marmeladen blir jämnt upphettad, men rör inte
Men eftersom det är lite krångligt - man måste ta upp dom ur lagen dagen efter och koka om den - så räknade smartarslet (det vill säja jag) ut, att jag kunde göra typ marmelad eller sylt istället