På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså
Lägg upp köttet på en skärbräda och klappa torrt med papper,så stekytan blir jämn och fin. Skär några snitt i i köttet och stoppa in vitlöksklyftor och rosmarin i snitten
Lagas på nötkött, t ex högrev eller fransyska, men går också att laga helt utan kött. Köttfri kalops för 4. Koka sojaköttet separat i en kastrull i 10 minuter. Fräs i fettet ett par minuter tills löken blir genomskinlig, tillsätt sedan sojaköttet och fräs ytterligare 3-5 minuter
Nu är det dock så att denna typen av kött helst inte ska bli genomstekt då detta är en mörare bit, utan då kan det passa bättre att använda sig av till exempel fransyska
Behåll nätet på fransyskan så att köttet håller formen och tillagas jämnt. Men när det gäller såsen så avgörs den helt och hållet av vad du lagar steken med för ingredienser, det är ju dem som tillsammans med köttets smaker spelar ihop och blir till en symfoni, poetiskt så det förslår
Jag gjorde min gryta i min crock pot (slow cooker) och köttet fullkomligt föll i sär, mums. Dela champinjonerna i stora bitar och skär köttet i önskat stora bitar (tänk på att köttet blir väldigt mört och lätt faller sönder under tillagning i slow cooker så hellre lite stora bitar än för små)