Servera grytan med en klick yoghurt och bröd. Tillsätt gurkmeja, spiskummin och linser. Det blev inte alls så chili-hot som jag trott, utan istället en ganska mild gryta
Hetta upp olja i en gryta. Servera gärna grytan med chapatibröd eller ris. En god och kryddig linsgryta med indiska smaker som passar väldigt bra ihop med chapatibröd (se recept för chapati tidigare i bloggen under "Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati" från nov 2013). 5 port3 dl grönalinser1 gul lök, hackad2 morötter, tunt skivade350 g gröna bönor1 msk tomatpuré2 msk finriven färsk ingefära2 vitlöksklyftor, pressade1 msk kumminfrön1,3 l vatten2 tsk örtsalt2 tsk spiskummin2 tsk koriander1 tsk gurkmeja2 krm cayennepepparOlja till stekning. Tillsätt linser, vatten och alla kryddor och låt koka i 15 min. Tillsätt därefter de gröna bönorna och låt puttra i ytterligare 5 min. 3 dl grönalinser
Denna gång föll valet på en indisk daal med linser och en massa kryddor. När det kommer till indiskt så tycker jag gärna man kan vräka på rätt mycket, för det ska ju vara kryddstarkt
Tillsätt krossade tomater, matlagningsyoghurt och linser. Fräs chili, lök och ingefära med lite olja i en stor stekpanna eller gryta Tärna zucchinin och stek med de andra grönsakerna tills den fått fin färg
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller gryta och fräs lök, chili, ingefära och morötter tillsammans med spiskummin, paprikapulver och curry under omrörning
Indisklinsgryta. Finhacka lök och vitlök och fräs på svag värme i en stekgryta. Låt linserna rinna av. Gurkmeja används flitigt i det Indiska köket, hälsofördelarna med Gurkmeja är många och den främsta är den antiinflammatoriska egenskapen
Det är riktigt härligt att stå och röra i en gryta med så mycket goda dofter. Jag gjorde lite extra buljong men kycklingbitarna tog snabbt slut och både Vilgot och Ofelia plockade i sig linserna
Receptet har vi stulat från Amy, vår indiska inspiratör. Det röda vinet som vindrickarna fick smaka för första gången var allas vår Per Morbergs bidrag till sortimentet på gröna lyktan
Speciellt vid denna lite kyligare tiden på året passar den indiskalinsgrytan riktigt bra, dom där härliga kryddorna sätter fart på blodcirkulationen och värmer frusna kroppar och själar som just pedalat hem från jobbet