Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna. Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper
Några enkla grönsaker, vin, citron och en stadig bunt med kniven övergången koriander. Spola av musslorna, klipp upp krabbenet på längden och ta ur köttet
Soppan, eller snarare grytan är en klassisk fiskgryta med saffran, vittvin och mycket vitlök. Tillsätt vin och saffran samt de krossade tomaterna och slutligen vattnet
Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, morötter, purjolök är också gott att blanda ner i soppan
Lägg i dill, lagerblad, vitpeppar, vittvin och en halv skivad citron. Vinägrett. speciellt om man önskar äta svenska kräftor eller hummer eller finare musslor
Hacka lite lök och fräs i en gryta med olivolja, häll på vittvin och låte koka upp. Häll i vinet, vattnet, apelsinjuicen och fiskfonden, koka gärna egen fiskfond eller gör som jag och köp färdig i fiskbutiken
mer matlagningsvin eller fond. Musslor, räkor och kanongoda kräftor slank det ner ett antal i bådas våra magar, clam chowder, ostar och charkuterier, ja ni anar inte så mycket gott vi frossade på
Till detta fick vi ett vittvin, Engel, Pinot Gris från Alsace Frankrike. Före maten serverades mousserat vin samt lite färskt bröd som stod i söta små påsar på borden
Servera i skålar med en bit bröd och ett gott vittvin. Musslor är ju väldigt gott att ha i tex fisksoppa men den här gången fick dom bli ensamrätt här hemma, nämligen Moules marinières som är vinkoktamusslor