Tjälknul tjälknöl recept

Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Norrländsk tjälknul

Norrländsk tjälknul

Tjälknöl är även gott på smörgåsen. 1. Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. 2. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn)
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Skogens guld

Skogens guld

I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll
Tjälknöl / Tjälknul

Tjälknöl / Tjälknul

Här tjälknöl av nötytterlår. Tjälknölen går att göra på det mesta faktiskt (här har jag använd ytterlår av nöt)
TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

Den här gången föll valet på Tjälknul eller Tjälknöl, hur uttalar ni det. Vi säger Tjälknöl. Tjälknöl tillagas på låg värme under lång tid i ugnen

En annorlunda tjälknul (tjälknöl)

Lägg det frusna köttet i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen på 75 grader C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter ca 2-3 h och låt stå i ugnen tills dess att temperaturen nått 65-80 C, beroende på hur genomlagat man vill ha köttet

Bortglömd tjälknöl – poppis picknickmat

Och en tjälknöl, eller tjälknul…. Surdegsbröd (en vecka) , laxcarpaccio (tre dygn) och tjälknöl (fyra dygn) men eftersom det varit påskledigt, så har jag haft lite mer tid än vanligt att “svänga” ihop några goda maträtter som passat för påskpicknickar och balkongmiddagar

Tjälknöl på förslagsvis älg

Jag hade ett älgytterlår, en seg bit som är alldeles ypperlig att göra om till tjälknöl eller tjälknul som det också kallas

Tjälknäl aka tjälknul

Något mina föräldrar ofta bjöd (ifs fortfarande bjuder) på vid finare söndagsmiddagar var en tjälknöl även kallad tjälknul, serverad med potatisgratäng

Avancerat? Nej!

Tjälknöl eller Tjälknul är en ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme