Tjälknöl är även gott på smörgåsen. 1. Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. 2. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn)
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Jag skulle testa tjälknul och sedan skall jag testa att röka något bröst också. Tjälknul. Plockade ner ett par Kanadagäss och en grågås i vintras ovanför hustaket
Lägg det frusna köttet i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen på 75 grader C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter ca 2-3 h och låt stå i ugnen tills dess att temperaturen nått 65-80 C, beroende på hur genomlagat man vill ha köttet
Och en tjälknöl, eller tjälknul…. Surdegsbröd (en vecka) , laxcarpaccio (tre dygn) och tjälknöl (fyra dygn) men eftersom det varit påskledigt, så har jag haft lite mer tid än vanligt att “svänga” ihop några goda maträtter som passat för påskpicknickar och balkongmiddagar
Något mina föräldrar ofta bjöd (ifs fortfarande bjuder) på vid finare söndagsmiddagar var en tjälknöl även kallad tjälknul, serverad med potatisgratäng