Fräs i smöret. Tjälknöl. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
I helgen lagade jag ju tjälknöl på älg, med potatisgratäng och svampsås. svampspad1 dl grädde1 msk smör2 msk vetemjölSoja. Stek svampen i smör tills vätskan kokat in, gärna minst 10-15 min
Den här kantarellsåsen serverade jag tillsammans med tjälknöl och potatisgratäng. Och det sista är förstås SMÖRET… Smöret ska i när kantarellerna fått svettas av sig sin vätska i stekpannan
(Eller tjälknöl men då behövs ett annat kött. Krydda och bryn i smör så du får en stekyta. Lyckligtvis så var det makens födelsedag och svärmor dök upp med en smörgåstårta så vi hann bara smaka och sedan slapp vi äta det här
Jag gjorde en tjälknöl och serverade tillsammans med gratängen. Min svägerska är förresten en fena på tjälknölar, nästa gång blir det att fråga henne om råd
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Smörhus, tomtar och ljus. Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Tillsätt timjan och smör och servera såsen varm till det kalla köttet. Tjälknöl är inget man kommer på att man ska ha till middag samma dag som man ska äta det - det tar lååååång tid att tillaga
Låt din mat vara din medicin, och din medicin vara din mat
MenySvamptoastTjälknöl med rotfruktsgratängNyponpannacottaFörrätten var en enkel historia med stekt svamp och charlottenlök i rikligt med smör på stekt vitt bröd
Tjälknöl. Den som inte vill ha tjälknöl kan ta varmrökt lax till potatissalladen. En bit fransyska eller annan stek, cirka 1,5 kg smör till stekningBryn steken på alla sidor i en het stekpanna med smöret, ställ sedan