Apelsinoch mandelkaka med saffranoch choklad. Saffran är ett livselexir som definitivt lyser upp och höjer humöret när vi som bäst behöver det under senhöst och vinter
Smördegspajer med karamelliserad lök och parmesan till förrätt, lasagne med spenat, tomat och chévre till varmrätt och avslutningsvis apelsinfiléer (de små fiskarna som morfar kallar dem) i sockerlag med saffran, kanel och nejlika med en klick glass och rostade pistaschnötter
ca 40 små 200 g grovt riven mandelmassa 1 äggvita 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 påse saffran (à 0,5 g) 250 g rumsvarmt smör 1 1/4 dl florsocker ca 200 g smält mörk choklad Lägg till i inköpslistan
Stöt saffranet i lite socker – blanda ner i smeten. Tillsätt äggen och saft och skal av apelsin. Rör det mjölkfria margarinet och socker vitt och pösigt
Blanda i honung, saffranochapelsinskal. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffranoch strösocker. Ha kvar kastrullen på plattan och rör till en slät smet
Blanda ner den krossade pepparn, apelsinskal, lagerblad ochsaffran. Annars brukar saffranssill vara en krämig variant, men åt denna sorten för första gången på det senaste julbordet jag var på, och denna var mycket godare om du frågar mig
Idag gjorde jag cantucci med saffranochapelsin. ½ g saffran. På italienska betyder biscotti "bakad två gånger" (bis = två, cotti = bakad), och det är precis vad de här kakorna är
Granola med saffranochapelsin är något som jag verkligen rekommenderar att testa. Ibland är det roligt med variation och efter att ha spenderat större delen av höstlovet i Marrakech, Marocko, där mycket saffran används i mat, så kände jag för att testa granola med saffran
0,5 g saffran [1 förp]. 1 apelsin, rivet skal och lite saft. 50 g smör 0,5 g saffran [1 förp] 110 g ägg [2 st] 85 g strösocker [1 dl] 200 g kokosflingor [5,5 dl] 5 g vaniljsocker [0,5 msk] 1 apelsin, rivet skal och lite saft 200 g mörk choklad, smält