Jag gillar traditioner med tycker samtidigt att det är kul att bjuda på bekanta smaker i nya tappningar, som de här plommonen, inkokta i vin, råsocker, kanel och vanilj
½ tsk kanel. Blanda 1 dl socker med kanelen, citronskalet, citronjuicen, amaretto, majsstärkelse och 1/2 tsk salt i en skål och rör ned plommonskivorna. Tillsätt plommonröran och grädda det hela i ca 45 minuter tills skorpan är gyllenbrun. 1 liter skivade plommon
Idag har jag skördat plommon och kokat marmelad med kanelsmak. Ett tips är att räkna plommonen innan du börjar koka, så du vet hur många kärnor du ska hitta
Har du tillgång till plommon, så säger jag bara. Den var faktiskt värd mecket och klafset med att flå och kärna ur plommonen - som klamrade sig fast vid kärnan som om det gällde livet
½ tsk malen kanel. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg i en stor gryta med vatten och kanel, och koka upp. Sjud under lock i 15 minuter tills plommonen har kokt sönder. 1 kg plommon. 1 bitar kanel
Lammgryta med plommon, ingefära och kanel. Klipp katrinplommonen i halvor. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hälften av katrinplommonen, vatten så att det täcker köttet helt (utan att överskrida maxgränsen för tryckkokaren förstås) och buljong/fond