Pirog grundrecept
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Pirog grundrecept

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 gram smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 uppvispade ägg till pensling

Beskrivning

    Smula jästen i en bunke.
    Smält smöret i en kastrull.
    Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader.
    Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
    Häll sedan i resten av degvätskan.
    Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
    Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
    Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
    Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
    Förbered fyllning.
    Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
    Dela degen i 24 delar.
    Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
    Fördela valfri fyllning i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog.
    Tryck ihop kanterna med en gaffel.
    Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
    Pensla med uppvispat ägg. Pensling med ägg kan uteslutas.
    Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.