Vik ihop degen över fläsket, nyp samman och forma till en rund palt. Salta vattnet och lägg ner paltarna allt eftersom de är fyllda och formade till runda paltar
När jag var liten och var uppe i Grundfors (Lappland) och hälsade på mormor och morfar bjöd alltid mormor på världens största- och godaste paltar till lunch
vad sjutton är 'Pitepalt'. Finns det fler än en sorts palt. Kanhända - detta recept avviker i alla fall från 'traditionella' recept på 'pitepalt' genom att inte föreskriva att fläsket bakas in som fyllning i palten
En annan maträtt som är typisk för de norrländska landskapen är palt. Mest känd är kanske den så kallade pitepalten, från Piteå i Norrbotten, men även Västerbotten har sin palt
Paltspad (det saltade vatten som man kokar palt i) gör mjukkakan extra god och seg. Värm matolja och paltspad till 37 grader. 1½ l paltspad (eller vatten)