Nötköttsgryta med rotfrukter och rödvin 6 portioner1 kg nötkött t ex fransyska, nötbog eller högrev5 lökar, 2 finhackade och 3 grovhackade5 vitlöksklyftor, tunt skivade5 morötter, skalade och skurna i tjocka skivor3 palsternackor, skalade och skurna i tjocka skivor1 rejäl klyfta rotselleri, skuren i tärningar på med sidan ca 1,5 cm2 selleristjälkar, tunt skurna1 röd paprika, fint tärnad1 paket bacon, finstrimlat2 färska tomater1 burk krossade tomater, gärna Mutti3 msk tomatpuré 1 burk stora vita bönor 3 dl rödvin5-8 dl vatten2-3 msk oxfond med rödvinsmak (den mindre mängden om mindre mängd vatten)3 lagerblad1,5 msk paprikapulver1 krm chiliflakes0,5 tsk torkad oregano 2 persiljekvistar, bladen hackade och stjälkarna helasalt, rikligt med grovmalen svartpepparsmör eller olja för stekningPutsa köttet från senor och fett och skär i små tärningar med sidan drygt 1 cm. 1 kg nötkött t ex fransyska, nötbog eller högrev
fransyska eller rostbiff. 1-2 kg nötbog. Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan
Texas no bean chili 6 portioner1 kg nötkött (fransyska, nötbog, nötytterlår, högrev)2 stora gula lökar3 vitlöksklyftor2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong1 burk krossade tomater (Mutti)5 dl mörk öl 2,5 dl ljus öl2 dl rödvin3 chilifrukter av olika slag (jag använde habanero, hot banana och hot lemon)2 tsk chipotlepulver2 krm spiskummin1 msk paprikapulver25 g mörk choklad1 dl gräddelite vatten vid spädning om grytan kokar torrtsalt, svartpeppar, råsockerAnsa köttet från senor och fett. 1 kg nötkött (fransyska, nötbog, nötytterlår, högrev)
Texas no bean chili 6 portioner1 kg nötkött (fransyska, nötbog, nötytterlår, högrev)2 gula lökar5 vitlöksklyftor2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong, eller motsvarande mängd kalvfond1 burk krossade eller hela tomater 5 dl mörk öl 2,5 dl ljus öl2 dl rödvin1 - 3 chilifrukter av olika slag (jag tog bara en eftersom den var ganska stark)2 tsk chipotlepulver2 krm spiskummin2 msk paprikapulver30 g mörk choklad1 dl matlagningsgrädde eller sojagräddelite vatten vid spädning om grytan kokar torrtsalt, svartpeppar, råsockerAnsa köttet från senor och fett. 1 kg nötkött (fransyska, nötbog, nötytterlår, högrev)
1-1,2 kg nötbog, fransyska. 1. Välj en så stor gryta att både kött och buljong får plats. Häll coca-cola, lättöl, soja, kryddor och köttbuljongen i grytan
2 stora kastruller med lock 2 kg nötkött (jag använde nötbog, högrev och fransyska) 1 msk salt Vatten så det precis täcker köttet 2 stora morötter 3 potatisar 300 gram rotselleri 300 gram kålrot 300 gram palsternackor (ca 2 st) 1 purjolök 1 gul lök Vatten 4-6 msk oxfond, eller köttbuljongtärning 2 lagerblad ½ tsk hela svartpepparkorn ½ tsk hela vitpepparkorn Salt Persilja GÖR SÅHÄR
fransyska eller rostbbiff. 1,8 kg nötbog. Välj en gryta så stor att köttet med termometer får plats. Mät upp alla ingredienser till buljongen i grytan och koka upp
Köttgryta med fänkål och fetaost4 portioner500 g fransyska eller nötbog2 vitlöksklyftor3 msk balsamvinäger3 msk olja1 msk soja1 stor gul lök1 fänkål1 röd paprika2,5 dl köttbuljong1 broccolistånd1 burk stora vita bönor1 förp fetaost1 knippe basilikaPutsa köttet och strimla det. 500 g fransyska eller nötbog