På storsidan bakar barnen ibland, och en dag till mellis hade de gjort ett snabbröd med lingonsylt. I denna limpa är rågsikt basen och det är sötat med lingonsylt och sirap
Tillsätt den ljumma gröten, olja, lingonsylt och salt. 2 dl lingonsylt. 2 dl lingonsylt. Åhh vad jag älskar min fina hushållsassistent jag fick av maken
lingonsylt. Smula jästen i en bunke • Smält smöret, tillsätt vattenoch värm till 37° • Rör ut jästen med degspadet • Tillsätt degenfrån dag 1 samt lingonsylt, salt och vetemjöl • Arbeta tillen smidig deg som får jäsa övertäckt i cirka 30 minuter • Taupp degen och dela den i 2 eller 3 delar • Platta till delarnaoch rulla sedan ihop dem till avlånga limpor • Lägg dem medskarven nedåt i två eller tre smorda formar som rymmer 1 1/2liter vardera • Låt jäsa i 40 minuter • Värm ugnen till 250° •Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till200° och grädda i 30–40 minuter (beroende på brödens storlek)• Låt kallna under duk på galler
1 lingonlimpa3 dl vetemjöl - gärna kärnvete med fullkorn3 ½ dl grovt rågmjöl½ dl solrosfrön 1 tsk salt 1 tsk bakpulver 2 tsk bikarbonat 1 dl lingonsylt ½-1 dl mörk sirap 3 dl filmjölk Blanda ihop alla inredienser och lägg kladdet i en smord brödform som du strött havregryn i eller täckt med bakplåtspapper, och stoppa in i 175 grader varm ugn. 1 dl lingonsylt