Hittade ett smarrigt recept på en italiensk lergryta i en gammal tidning, efter lite uppdatering av receptet kommer nu en riktigt smarrig bjudrätt som innehåller massa smaskens
I samma gryta fräs lök, vitlöksklyftor och morotsslantar, palsternacksslantar , salta peppra. 1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong. I en stor gryta med olja bryn köttet i medelvärme kan vara så att du måste göra det i omgångar, beroende på storleken i ca 5 minuter tills de får jämn färg. 1 tsk kardemumma
Det är en himla massa kryddor i grytan så det behövdes två shotglas för att få plats med allt. Marockansk gryta med märgpipa från Malma Gård och hur mycket kryddor som helst
Denna söndag så imåroviserade jag en (stark) gryta gjord på märgpipa från uppländsk kalv. Garam masala1 msk kardemumma1 liten kanelstång 1 tsk kryddnejlika1 tsk spiskummin1 tsk svartpeppar1/3 muskotnöt muskotnöt1 tsk korianderKör allt i en kaffekvarn eller matberedare tills det blir riktigt finmalet. Indisk gryta (6-7 portioner)1 kg märkgpipa från kalv1 stor gul lök1 vitlöksklyfta3 msk neutral olja2-3 cm riven ingefära2-3 msk garam masalaSkalet från halv riven lime1 tsk hackad torkad chili inkl. 1 msk kardemumma