Köttgryta på oxsvans
Carl Bernhardtz
Carl Bernhardtz

Köttgryta på oxsvans

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2,5 kg oxsvans (4 cm bitar)
  • Olivolja
  • 2 st purjolökar
  • 2 st selleristjälkar
  • 4 st morötter
  • 1 nypa av färsk timjan
  • 1 nypa av färsk rosmarin
  • 4 st färska lagerblad
  • 4 st kryddnejlikor
  • 2 rågade msk av mjöl
  • 2 x 400 g hela tomater
  • 275 ml rödvin
  • 1 l kallt vatten
  • 1 msk Worcestershire sås
  • Salt
  • Peppar

Beskrivning

    1. Sätt ugnen på 220ºC. Sätt en ugnssäker form i ugnen för värmning.

    2. Salta och peppra oxsvansen och häll på lite olivolja. Lägg sedan i oxsvansen i formen och stoppa in den i ugnen i ca 20 min eller tills den börjar bli lite karamelliserad.

    3. Hacka under tiden purjolöken, sellerin och morötterna. Lägg sedan i dem i en ugnssäker gryta och sätt spisen på medium/låg värme med 1 msk olivolja i.

    4. Grovhacka sedan timjan och rosmarin och lägg i grytan, lägg även i lagerbladen och låt fräsa i ungefär 20 minuter tills grönsakerna har mjuknat. Rör om kontinuerligt.

    5. Efter 20 minuter tar du ut oxsvanen och sätter den åt sidan. Sänk temperaturen på ugnen till 170ºC.

    6. Lägg i kryddnejlikan och mjölet i grytan och rör om ordentligt. Häll sedan i tomaterna och rödvinet. Lägg sedan i oxsvansen och eventuell sky. Häll sedan i 1 liter kallt vatten så att det precis täcker oxsvansen.

    7. Höj värmen på plattan och låt grytan koka upp och sätt sedan in grytan i ugnen. Låt den sedan stå i ugnen i ca 5 h. Rör om en gång i timmen och häll i lite vatten om det behövs.

    8. Ta ut grytan ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter. Dra sedan bort köttet från benet och släng benbitarna.

    9. Häll i ca 1 msk Worcestershire sås och salta och peppra efter behov.

    10. Servera med pasta, ris eller grönsaker.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.