1. Sätt ugnen på 220ºC. Sätt en ugnssäker form i ugnen för värmning.
2. Salta och peppra oxsvansen och häll på lite olivolja. Lägg sedan i oxsvansen i formen och stoppa in den i ugnen i ca 20 min eller tills den börjar bli lite karamelliserad.
3. Hacka under tiden purjolöken, sellerin och morötterna. Lägg sedan i dem i en ugnssäker gryta och sätt spisen på medium/låg värme med 1 msk olivolja i.
4. Grovhacka sedan timjan och rosmarin och lägg i grytan, lägg även i lagerbladen och låt fräsa i ungefär 20 minuter tills grönsakerna har mjuknat. Rör om kontinuerligt.
5. Efter 20 minuter tar du ut oxsvanen och sätter den åt sidan. Sänk temperaturen på ugnen till 170ºC.
6. Lägg i kryddnejlikan och mjölet i grytan och rör om ordentligt. Häll sedan i tomaterna och rödvinet. Lägg sedan i oxsvansen och eventuell sky. Häll sedan i 1 liter kallt vatten så att det precis täcker oxsvansen.
7. Höj värmen på plattan och låt grytan koka upp och sätt sedan in grytan i ugnen. Låt den sedan stå i ugnen i ca 5 h. Rör om en gång i timmen och häll i lite vatten om det behövs.
8. Ta ut grytan ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter. Dra sedan bort köttet från benet och släng benbitarna.
9. Häll i ca 1 msk Worcestershire sås och salta och peppra efter behov.
Och jag älskar tanken på långkok. För på något sätt är det synonymt med en lång lat söndag, uppkrupen i soffan med en bok, soft musik på stereon och ett gott rödvin
När köttet är så mört att det rasar isär bara du tittar på det är grytan klar. Slå på ca 4-5 matskedar kalvfond och 6 dl vatten. Låt puttra på lagom värme under lock ca 40 minuter. När vattnet börjar dunsta häller du på ca 1 dl mjölk och 1 dl vatten. Ca 1 dl kalvfond (eller mer beroende på smak)
Så idag bjuder jag på en köttgryta gjord på älgkött. Älgköttgryta med Mustapekka ost. Speciellt nu när barnen har lov från skolan, känns det som att jag inte gör mycket annat än slänger och på med kastrullerna dagarna i ända
Recept. turkost. lör, 2013-09-14 10. 59. 2h 0min. (0). kala och hacka löken. Bryn lök och kött i en gryta. Tillsätt soja och kalvfond och låt det puttra en liten stund
Inte så ofta jag har serverat det här på bloggen. Det beror mycket på att varken jag eller Mr C äter rött kött, däremot gör killarna det och därför lagar jag faktiskt mycket rätter med kött i
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.