Gris buljong recept

Grilla gris

Låt svalna i buljongen. Reducera buljongen och använd som pensling, smaksatt med lite honung. Häll på buljong och sjud under lock (fyll hela tiden på med vatten) i ca 3 timme eller tills köttet börjar släppa från benet
En hyllning till grisen

En hyllning till grisen

Sjud i buljong från avkoket från karl-johan, vatten och salt. Gott till alla grisdetaljer Skånska köttbullar

KOTLETTER KALV ELLER GRIS, STEKTA

SPINKLA ÖVER BULJONGPULVRET ( JAG ANVÄNDER GRÖNSAKSBULJONG). 1 krm BULJONG PULVER. SKÖLJ AV KOTLETTERNA OCH TORKA MED HUSHÅLLSPAPPER
TAGINE - marockansk gryta!

TAGINE - marockansk gryta!

Man kan göra Tagine med nöt-, lamm-, eller griskött, dock inte gris om man ska ha en muslim till bordet, men annars går det bra
Indisk curry med naanbröd

Indisk curry med naanbröd

Låt koka upp och ha ner buljong tärningar. 0,5 kg grytbitar av gris, lamm eller kyckling / 2 finhackade gula lökar / 4 finhackade vitlöksklyftor / 5-6 cm riven ingefära / 0,5 msk malen spiskummin / 0,5 msk chilipeppar / 1-2 msk parikapulver / 1-2 msk curry madras / 1-2 msk jalfrezi curry powder / 1-2 msk tikka curry powder / 1-2 msk honung / 2-3 msk mango chutney / saften av 0,5 lime / 1-2 msk finhackad inlagd chili / 1 burk Mutti krossade tomater / 5 dl vatten / 1-2 msk grön currypasta / 1-2 kalvbuljongtärningar / 1-2 dl vispgrädde / 4 msk olivolja att fräsa i. 0,5 kg grytbitar av gris. / 1-2 kalvbuljongtärningar
Nötstek i gryta av fransyska

Nötstek i gryta av fransyska

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer
Stark och mör skinkstek

Stark och mör skinkstek

Rör ner teriyakisåsen i buljongen. drygt 1 kg benfri stek av gris, t. Vilket oväder. Har ni samma snöstorm som här
Kalvstek i örtagårdssås

Kalvstek i örtagårdssås

Rådjur, älg, hjort, nöt, gris mm. Låter den sedan sjuda på låg värme i grytan tillsammans med buljong, grädde och örtkryddor
Nanhuifläsk med sötsur sås

Nanhuifläsk med sötsur sås

Fattigmansfilé är insidan av skinkbenet på grisen, mört som en filé och saftigt. Häll på vatten, buljong och soja
Levergryta med äpple & chili

Levergryta med äpple & chili

På många sätt ett bättre val än exempelvis kyckling som haft ett trångt skitliv eller gris fullproppad med antibiotika
Rimmad fläsklägg med ostigt mos med surkål

Rimmad fläsklägg med ostigt mos med surkål

Det tar ca 1,5 till 2 timmar i vanliga fall men är det en seg gris det kommer ifrån kan det ta längre tid. Koka kålroten i ca 30 minuter i buljong ifrån läggen, salta upp buljongen till kålroten och potatisen lite bara. Lägg den i en stekpanna och slå i ca 2 dl spad från buljongen
Kokt rimmat fläsklägg

Kokt rimmat fläsklägg

Fläsklägg är grisens övre bendel, framlägg eller baklägg, dvs. Till fläsklägg serveras rotmos och en klick senap, men hemgjort potatismos med en duktig klick smör samt buljongkokta grönsaker såsom morotsstavar, brysselkål, rödlök skurna i båtar och bitar av romansallad måste också var himmelskt gott eller kanske en senapsås till istället för senap eller pepparrotssås
All heder åt moster Gunillas kotletter!

All heder åt moster Gunillas kotletter!

För att möta de snälla smakerna av gris, grädde och svamp valde vi att prova två röda viner på pinot noir, ett tyskt och ett österrikiskt

Skånsk kålsoppa

En skånsk kålsoppa ska egentligen kokas i spadet från ett fläsklägg eller annan del av grisen men när tiden är knapp och alldeles för dyrbar en torsdagskväll i november så åker köttbuljongen fram
Rullsylta

Rullsylta

Tunna skivor av späck från gris. Koka buljong på benen från bringan. När köttet har vilat till nästa dag låter du den sjuda i buljongen tills den är färdig, cirka två timmar
Kinagryta med kassler.

Kinagryta med kassler.

För att göra en lång historia kort så har Gema-livs, där Håkan jobbar som charkuteriest, börjat sälja griskött från en ny lokal leverantör