Friteradansjovis – ett eftermiddagssnack med rejäl sälta. Då jag kom att tänka på de i Spanien så små och populära friterade sardellerna – boquerones fritos – blev jag genast intresserad
Lägg ut salladsbladen och fördela ansjovisen och äggen på den. Till 1 burk ansjovisfiléer behövs 2 dl vetemjöl, 3 st ägg, 2 dl skorpmjöl, ca 2 dl olja till fritering. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera ansjovisen tills den är gyllenbrun. 1 burk ansjovisfiléer
200 g sardeller eller ansjovis alt liten strömming eller skarpsill. Rensa fisken men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar (huvudet kan vara kvar om så önskas)
Svampen ska bli som nästan friterad, alldeles krispig. Det innehåller något krispigt (krutonger), något salt (bacon), något ostigt (parmesan), något med umami (ansjovis) och en krämig dressing
Personligen bryr jag mig inte om ansjovis eller kapris till och inte heller de gröna ärtorna. Att göra riktiga friterade gör jag sällan hemma men ganska ofta skär jag potatisen i pommes frites stavar och vänder dem i olja och kör med flingsalt i ugnen på hög värme, ca 230 grader på bakplåtspapper
Vissa hade mest högar av diverse oidentifierbara friterade saker och de valdes snabbt bort. miniålar inlindade i rökt lax, ansjovis på grön paprika och marinerad mussla
Använd inte för mycket matfett, då blir äggen friterade i stället för stekta. Här är en fin variant med ansjovis, lök och oliver, pikant i smak och verkligt aptitretande
Pankofriteradansjovis. Ta upp ansjovisen och låt dem rinna av lite. 1 burk ansjovisfiléer. Värm olja i en kastrull till 170 grader, fritera ansjovisen, några i taget, tills de är gyllenbruna. 1 burk ansjovisfiléer
Kokt grön sparris med friterad Grebbestads Ansjovis, pocherade vaktelägg och bearnaisesås. Jag som inte gillar ansjovis blev glatt överraskad, som friterade smakade de riktigt gott