Tillsätt löken och vinet. 2 port150 g basmatiris1 stor purjolökEn handfull champinjoner2 kycklingbröstOlivoljaSmör att steka iEtt glas vitt vinEn handfull persilja2,5 dl matlagningsgrädde1 citronKoka riset
(När jag gick i ettan blev jag tvingad äta ärtsoppa fast jag typ vägrade och grät mig igenom en hel lunchrast - man gjorde verkligen så här mot små barn på den tiden - efter det var soppsmakningarna ett minne blott för den flickan
Jag beslöt för att laga anka för första gången förra fredagen. )3-4 ankbröstsaltHallonsås200 g hallon (använde frysta)1 banan, skalad30 g färsk ingefära, skalad2 schalottenlökar, skalad1 klyfta vitlök5 dl kalvbuljong2 dl rödvin4 msk hallonvinäger50 g smörRotselleripyré500 g rotselleri50 g smör1 dl gräddevattensalt Bräserad rödkål400 g rödkål1 dl kalvbuljong1-2 msk hallonvinäger30 g smörTilläggTrattkantarellerBörja med att ta ankbrösten ut ur kylskåpet, de skall helst vara i rumstemperatur i åtminstone en timme Skär snitt i ankfettet, saltaFörbered såsenSkär löken, vitlöken, bananen och ingefäran i bitarLägg olivolja i en djup panna och lägg i de skurna ingredienserna, stek en stundLägg i hallonen och häll i vinet, vinägern och buljongenLåt såsen koka tills de finns ungefär 2-3 dl kvarKör genom en sil och lägg i smöretSkär kålen fintLägg i smöret i en panna och lägg i kålenLägg i resten av ingredienserna och låt sjuda i ca en timmeSmaka av med saltSkala och skär sellerin i bitar Lägg smöret i en kastrull och lägg i selleribitarnaBryn en stund och lägg i vatten att selleribitarna just och just täcksKoka tills bitarna är mjukaLägg i grädde och mosa med en stavmixerStek ankbrösten med skinnet nedåt, kom ihåg att börja på en KALL panna så att fettet börjar smälta småningomStek tills skinnet är krispigtVänd och stek tills andra sidan också fått lite färgLägg i ugnen, 175 grader, till ca 4-6 min. 2 dl rödvin. 4 msk hallonvinäger. 1-2 msk hallonvinäger
Men då vet jag att jag har fuskat med både vin, LCHF-glass och lite ostar. Fredagar är min vägningsdag och det verkar som att min viktplatå har gått över
Det är en dröm för ölälskare men maten (och vinet) är heller inte så pjåkig. Härliga fredag. Jag hann göra allt jag planerat att göra när det gäller jobbet så nu kan jag ta det lugnt hela helgen om jag vill
Tillsätt sedan kockorna och potatisen samt buljongen och vinet. Jag hadei affären fått en idé till fredagens mat vilket innebar en tre rätters meny och jag sparade inte på krutet
Utom möjligtvis vin. Fredagkvällen i afton är nästan identisk med förra fredagen, det enda som har bytts ut är maträtten och stället i köket som Olof står på
Kvällens fredagsvin heter Boulder Bank och är ett friskt vitt vin från Nya Zeeland. Jag har vunnit en tävling hos fina Malenami, och nu sitter jag i soffan och sippar vitt vin och läser alla härliga bloggar som finns därute, samtidigt som Olof lagar en middag som jag handlade ingredienser till sent igår kväll
Men något som var gott var maten ikvällFänkål i ugn med smör och olivolja (låt fänkålsdillen sitta kvar)Gorgonzola och philadelphia krämHackade färska tomater med basilika, citron och olivoljaSmörstekta biffar på blandfärsOch lite vin