Fond anka recept

Anka med apelsinsås och potatisrosor

Anka med apelsinsås och potatisrosor

Häll i vin, den sparade stekskyn och fonden. Tänkte att jag skulle ta och dela med mig av receptet på anka med apelsinsås som vi hade som huvudrätt på nyårsafton, eftersom det skulle kunna passa bra att laga nu när det stundar trettondagshelg
Helstekt anka

Helstekt anka

Häll i fond, vatten, vin och vinäger. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke och ställ i kylen i ett dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper
Anka med apelsensås – klassiskt franskt

Anka med apelsensås – klassiskt franskt

Anka med apelsinsås – Canard a l’orange – är en sådan rätt. Efter en stund stod jag där med smakrik anka och en sås som balanserade den lilla beskan från apelsinskalet med juicens friska sötma
Påsk Anka

Påsk Anka

sky med sherry och fond och det ”göttiga” från ankan. Stekte försiktigt gul lök (för umamai) med små morotstärningar (för sötman) hällde på lite sherry, fond/buljong
Helstekt anka

Helstekt anka

Häll i fond, vatten, vin och vinäger. Lägg ankan i lagen i en tajt bunke och ställ i kylen i ett dygn. Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper
Apelsinsås till kyckling och anka

Apelsinsås till kyckling och anka

Dra bort grytan från värmen och rör i apelsinjuice, vin, fond och salt. Blanda ner smöret, rör så det smälter och servera såsen till kyckling eller anka
Hel ugnsstekt anka och hemmagjort äppelmos med kanel

Hel ugnsstekt anka och hemmagjort äppelmos med kanel

Vispa ut braspannan med vattnet, häll ner i en gryta tillsammans med fond och låt det koka upp. Nu är detta inte något som händer så där vansinngt ofta, senast det hände är nästan ett helt år sedan och då var det inte ens kalkon utan istället anka (smådetaljer
Kycklinglever a´la Ankan

Kycklinglever a´la Ankan

Precis när det fortfarande lämnar ifrån sig lite blod…ha på grädden, mjölken, fonden, chilisåsen och ketchupen
Björnbärssås, en god sås till anka

Björnbärssås, en god sås till anka

Anki kom nämligen hem med ett gäng björnbär som hon pallat på jobbet och mumlade något om att dom nog skulle kunna passa fint till anka
Ankbröst med apelsinsås

Ankbröst med apelsinsås

Häll i, fond, vinäger, socker och timjan. Skär skåror i fettkappan på ankan, smaksätt med salt och svartpeppar
Ankbröst med rödvinssås

Ankbröst med rödvinssås

ev lite salt, beroende på hur salt fonden är. Vi äter alltför sällan anka, trots att det är lättlagat och blir en riktig festmåltid