Fiskfond färskpotatis recept

Lax- och räksoppa med färskpotatis, blomkål och färsk sparris

Lax- och räksoppa med färskpotatis, blomkål och färsk sparris

ca 2 msk fin olivoljaca 500 g färskpotatis - gärna små och jämna i storleken3 stora vitlöksklyftor1 burk körsbärstomater, 400 g - den här gången blev det Saltå Kvarns1 burk vatten2 tärningar Fond du Chefs fiskbuljong - annan god fiskfond eller tärning går säkert också bra1 msk hummerfondsaft av 1 limefrukt1 msk osötad tomatpuré1 tsk Persilladekrydda (persilja, körvel, lök, vitlök, salt socker)ca 350 g små blomkålsbuketter1 dl vispgrädde125 g sparrisca 500 g skinn- och benfri laxfilé1 stor knippa dill200 - 250 g oskalade räkorDela potatisarna i mindre bitar om de är stora. ca 500 g färskpotatis
En rosaröd läckerbit

En rosaröd läckerbit

Ta ut  fisken, vik undan folien och häll av fiskfonden för att använda den till sås. Kokt färskpotatis eller mandelpotatis är gott därtill
Gräddig fiskgryta med fänkål

Gräddig fiskgryta med fänkål

Tillsätt vitt vin, mjölk, grädde och fiskfond. 2 msk fiskfond. 500 g färskpotatis, kokt och delad. 3 morötter, skalade 1 fänkål 1 gul lök, skivad 3 klyftor vitlök, finhackade 2 tsk kummin 2 msk matolja, till stekning 2 dl vitt vin, torrt 2 dl mjölk 3 dl vispgrädde 2 msk fiskfond 600-800 g fiskfiléer blandade (t ex lax, långa eller torsk) 2 msk maizena 0,5 krm cayennepeppar salt 500 g färskpotatis, kokt och delad 300 g räkor med skal 0,5 dl dill, hackad till garnering
Ugnsbakad lax med dillsås

Ugnsbakad lax med dillsås

Färskpotatis är det bästa alternativet, men man tager vad man haver. 2 msk fiskfond. 12 stycken färskpotatisar. 2 msk fiskfond. 12 stycken färskpotatisar
Inkokt lax

Inkokt lax

Värm fiskfonden och låt det urkramade gelatinbladet smälta. Färskpotatis och inlagd gurka smakar gott till
Laxfilé med mozarella och basilikasås

Laxfilé med mozarella och basilikasås

Häll grädde, basilika, bladspenat, citronsaft och fiskfond i en blender. En somrig och lätt laxrätt som serveras med färskpotatis och en grönsallad
Rödspätta med citronsås

Rödspätta med citronsås

½ msk koncentrerad fiskfond. Servera med färskpotatis och lättkokta grönsaker. Koka upp crème fraiche, grädde och fiskfond
Drösad kummelfilé med ärtsås

Drösad kummelfilé med ärtsås

½ msk koncentrerad fiskfond. Servera med ärtsås, nykokt färskpotatis och kokta knippmorötter. Tillsätt fiskfond och crème fraiche
Fisksoppa med saffran, rökta musslor, räkor och vitlöksyoghurt

Fisksoppa med saffran, rökta musslor, räkor och vitlöksyoghurt

Tillsätt passerade tomater, hela skalade tomater, fiskfonden och vattnet. 3st Gula lökar, skurna i grova båtformar3st Morötter, skurna i slantr på snedden12st Små färskpotatisar. )4msk Olivolja1pkt Saffran4msk Tomatpuré1msk Timjan2,5dl Vitt vin1st Citron, saften av500g Passerade tomater1st Burk med hela skalade tomater5dl Vatten4msk Fiskfond flytande från koncentrat400g Pangasiusfilé150g Rödspettafilé500g Räkor med skal. 4msk Fiskfond
Gräddig fiskgryta med fänkål

Gräddig fiskgryta med fänkål

3 morötter, skalade 1 fänkål 1 gul lök, skivad 3 klyftor vitlök, finhackade 2 tsk kummin 2 msk matolja, till stekning 2 dl torrt vitt vin 2 dl mjölk 3 dl vispgrädde 2 msk fiskfond 600-800 g fiskfiléer blandade (t ex lax, långa eller torsk) 2 msk majsstärkelse 0,5 krm cayennepeppar salt 500 g färskpotatis, kokt och delad 300 g räkor med skal 0,5 dl dill, hackad till garnering
Lax med Sherrysås

Lax med Sherrysås

Blanda i vin, fiskfond, lagerblad och vitpeppar. Rör ner gräslöken i såsen Servera laxen med sås, färskpotatis, sockerärtor och rädisor