Såsen (se bild nedan vilka sojasorter jag har använt)
0,5 dl
ljus soja
0,5 dl
ostronsås eller mushroom vegetarian sauce (se bild)
0,5 dl
söt soja (ketjap manis funkar också bra)
1 msk
fisksås (kan uteslutas)
2 msk
thailändsk chilipasta (kan uteslutas eller ersättas med sambal oelek)
0,5 dl
vatten
Serveringsförslag
Fried rice eller jasminris
Beskrivning
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Hacka kycklingen i tärningar (ej för små eller för stora), hacka lök och paprika i mellanstora bitar. Finhacka vitlöken, riv ingefära, hacka salladslöken i långa strimlor. Klappa kycklingbitarna torra med hushållspapper och lägg sedan i en bunke. Krydda kycklingen med lite salt och peppar, strö över majsstärkelse och blanda ordentligt.
Hetta upp rikligt med olja och stek den torkade chilin i ca 1 min och låt rinna av på papper. Den torkade chilin kommer attt ge en god rökig smak till oljan. Stek cashewnötterna tills de blir gyllene i ca 1-2 min, ha koll så de inte bränns vid, nötterna får snabbt färg. Låt nötterna rinna av på papper. Droppa ner försiktigt en kycklingbit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera kycklingbitarna i ca 4-5 minuter. Låt rinna av på papper.
I en annan stekpanna/wook hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till. Häll över såsen och rör om. Låt koka upp och puttra nån minut. Vänd sedan i cashewnötterna, kycklingen, torkad chili och låt såsen puttra i ca 10-15 minuter. Stäng av värmen och vänd i salladslöken. Servera grytan med ris.
En av de rätter som vi fått laga på kursen (och en av de rätter jag gillar bäst i thaiköket, förutom grön curry som jag utan att överdriva älskar) är Chicken, chili & cashew- krispiga grönsaker, lätt friterad kyckling och med en lätt hetta är den riktigt grym men också farlig att äta då man gärna äter mer än vad man kanske egentligen ska
Kyckling, cashew och kokos wook som passar utmärkt som både lunch eller middag. Cashewnötter. Wooka grönsakerna och kycklingen tillsammans och häll i cashewnötter
*BTW det går bra att använda vilken torkad frukt man vill och när man har torkad frukt i en korma så blir det även en Kashmiri, så det här är då en kyckling cashew kashmiri korma
En het chicken&cashew med grönsaker blev en av veckans middagar, som vanligt har jag inget exakt recept tyvärr eftersom jag alltid lagar mat på känn, men jag använde
Jag är väldigt förtjust i indisk mat, men det blir inte så ofta vi äter det. När vi gör det hemma så brukar jag köpa färdiga cooking-såser, men häromdagen hittade jag ett recept från Arla som jag provade
Ingredienser Portioner. 4 ca 7 färska kycklinglår 2 dl sweet chilisås 1/2 dl kinesisk soja 2 msk flytande honung 1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad) 1 tsk dijonsenap 1 tumme färsk ingefära (skalad och riven) pressad juice från 1 lime salt och peppar Till servering nykokt ris sallad Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.