Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
10
port
Gravad lax
500 g
lax
1 ekologisk
apelsin, zest och juice
3 msk
salt
1 msk
rosépeppar, grovkrossad
2 dl
färsk dill, grovhackad
Senapsmajonnäs
50 ml
grovkornig senap, osötad
2 tsk
äppelcidervinäger
3 dl
majonnäs
50 ml
vispgrädde eller kokosgrädde
1 dl
färsk dill, finhackad
½ tsk
salt
1 krm
mald svartpeppar
Beskrivning
Gravad lax
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Pressa ut apelsinjuicen i en liten skål eller i ett glas. Blanda apelsinzest med salt och rosépeppar i annan skål.
Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinjuicen samt saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den ordentligt och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen. Gnid köttsidan med resten av apelsinjuicen och saltblandningen, fördela resten av dillen jämnt över.
Täck laxen med plastfolie. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i kylskåpet i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv. Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.
Senapsmajonnäs
Rör ut senapen med vinäger och blanda ner majonnäs, grädde och dill. Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.
Servera den gravade laxen med en rejäl klick senapsmajonnäs.
Tips
Om du använder vildfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.
Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.
Salta och peppra laxen. Smaka av med salt och peppar. Här om dagen när jag surfade runt på nätet för att hitta idéer till middag så kom jag över Gourmetmorsans blogg och hittade detta receptet
Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll. Eftersom jag är gift med en whiskysamlare är det konstigt att jag inte har provat grava lax i whisky tidigare, men bättre sent än aldrig
Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på ett fat. Skala apelsin och lime tunt med potatisskalare. Skär gurkan i tärningar och lägg dem på hushållspapper
Servera laxen tillsammans med kokt potatis, citrongräddsås och sallad. Ta ut och tina laxen. Smaka av med lite salt och peppar och riv i citronskal och smaka av med citronsaft
Vi köper alltid Salma Lax i ochmed att man kan äta den rå utan förberedelser. Det kommer bli en relativt lugnt helg och jag ska försöka hinna med det jag sällan hinner i veckorna, nämligen städa
Den är dessutom himla nyttig medlaxen, spenaten och sötpotatisen. Smöra en ugnsform och lägg rätt så mycket spenat i botten, lägg laxen över, salta och peppra
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.