Är du sugen på Alsacevin så ska du leta efter årgångarna 2010 och 2013 – om du inte råkar ha en riktigt stor plånbok för då kan du kolla efter årgångarna närmast efter andra världskriget. Det här berättar Vinjournalen i artikeln Allt du vill veta om Alsaceviner på 2 minuter
Ja, det var så klart vitt Alsacevin i ugnsformen. För några år sedan lagade jag en alsassisk rätt med fläskytterfilé som ugnsbakades med potatis, lök och äpple
Serveras med fläsklägg eller fläskkorv tillsammans med en stark god senap (min favorit just nu) och som dryck är ju en god ale perfekt eller ett smakrikt Alsacevin men vanligt kallt vatten från kranen som är bubblat och också mycket som dryck
Till detta ett gott bröd och ett fylligt Alsacevin. Nu när hummerfisket dragit igång brukar det också bli gott om krabbor eftersom de gärna kryper in i hummertinorna för att kalasa på betet
På plats var närmare 50 personer för att prova fyra viner från Domän Sånana (och ett alsacevin) till en sparrismeny som kocken Peter Häberli trollat fram i det enkla kaféköket
Men själv njuter jag av deras lilla båtäventyr – när de kör genom en båttunnel, när de besöker borgen Haut-Barr och tömmer ett helt horn med Alsacevin för att härma hur biskoparna drack för 700 – 800 år sedan
När hösten ännu står och tvekar, så testar jag den här Alsace-inspirerade grytan. Jag hämtar in lite timjan från den torkande krukan i trädgården och Pinot Gris från sommarens inköp som ligger i källaren
Och vill ni beställa ett extra gott och nyanserat Alsacevin så är Beyer ett mycket bra val. Om man åker till Kungsholmen och promenerar in på bakgården vid Scheelegatan 3, går ner för stentrapporna och fortsätter rakt in i sekelskifteskällaren
Tant Gul | Välkommen att titta in i min fotoblogg om mat och vin…