Alsacevin recept

Två intressanta minuter om Alsacevin

Två intressanta minuter om Alsacevin

Är du sugen på Alsacevin så ska du leta efter årgångarna 2010 och 2013 – om du inte råkar ha en riktigt stor plånbok för då kan du kolla efter årgångarna närmast efter andra världskriget. Det här berättar Vinjournalen i artikeln Allt du vill veta om Alsaceviner på 2 minuter
Kokta kycklinglår i dragonsås

Kokta kycklinglår i dragonsås

Skölj kycklinglåren noga och lägg dem i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl
Rotmos med fläsklägg

Rotmos med fläsklägg

Serveras med fläsklägg eller fläskkorv tillsammans med en stark god senap (min favorit just nu) och som dryck är ju en god ale perfekt eller ett smakrikt Alsacevin men vanligt kallt vatten från kranen som är bubblat och också mycket som dryck

Nu är krabborna som bäst!

Till detta ett gott bröd och ett fylligt Alsacevin. Nu när hummerfisket dragit igång brukar det också bli gott om krabbor eftersom de gärna kryper in i hummertinorna för att kalasa på betet
Närproducerat vin och sparris

Närproducerat vin och sparris

På plats var närmare 50 personer för att prova fyra viner från Domän Sånana (och ett alsacevin) till en sparrismeny som kocken Peter Häberli trollat fram i det enkla kaféköket
Marne-Rhen – med kanalbåt genom Alsace

Marne-Rhen – med kanalbåt genom Alsace

Men själv njuter jag av deras lilla båtäventyr – när de kör genom en båttunnel, när de besöker borgen Haut-Barr och tömmer ett helt horn med Alsacevin för att härma hur biskoparna drack för 700 – 800 år sedan

Alsacevin & ost

Vad har man för ost till Alsacevin. Istället var det Alsacevinerna som gifte sig perfekt med osten. Musterost så klart, men sedan
Fläskgryta med rostade rotsaker, grädde & Alsacevin

Fläskgryta med rostade rotsaker, grädde & Alsacevin

När hösten ännu står och tvekar, så testar jag den här Alsace-inspirerade grytan. Jag hämtar in lite timjan från den torkande krukan i trädgården och Pinot Gris från sommarens inköp som ligger i källaren
Byfjordens fisksoppa

Byfjordens fisksoppa

Citronen tog fullständigt över soppan och gjorde även att vinet, ett alsacevin, inte alls kom till sin rätt
Murkelsoppa med färskrökt Lax

Murkelsoppa med färskrökt Lax

Torrt vitt vin, helst Alsacevin. 1. Skölj murklorna och finhacka löken. 2. Fräs lök och murklor i litesmör utan att de tar färg
Vinprovning hos Winjas ost-och vinkällare

Vinprovning hos Winjas ost-och vinkällare

Och vill ni beställa ett extra gott och nyanserat Alsacevin så är Beyer ett mycket bra val. Om man åker till Kungsholmen och promenerar in på bakgården vid Scheelegatan 3, går ner för stentrapporna och fortsätter rakt in i sekelskifteskällaren

Midsommarafton

Är inte Alsaceviner överlag väl söta. Midsommar har passerat. Ska man välja att se det negativa. "Nu blir det mörkare" och så vidare