Matfett till att smörja formarna med. Tillsätt oljan, honungen, saltet, rågmjölet och grahamsmjölet. De här lättbakade grova limporna känns nyttiga och är inte så söta i smaken
Smula ner jästen i degbunken och blanda med den skållade blandningen. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Snitta bröden med en vass kniv 5 minuter innan jästiden är klar
Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar. 500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovtrågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 125 gram grovtrågmjöl
En av favoriterna är danska limpor, som är lite mer ett koncept än ett recept. Det går lätt att anpassa som man vill ha det, det är inte mycket jobb att göra och det blir ett rejält grovt osötat lite syrligt bröd som man står sig på fram till lunch utan problem
Om du har låtit limporna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Baka lite grova limpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar. 2 stora limpor. 125 gram grovtrågmjöl. Ställ in limporna i ugnen, sänk genast till 200 grader och grädda tills de når en innertemperatur på 98 grader. 2 stora limpor. 125 gram grovtrågmjöl
Fördela den relativt lösa degen/smeten i två smorda och bröade brödformar (jag beströdde mina med pofiber, men det går lika bra att använda sig av mixen till det)
Detta var det smidigaste bröd jag bakat, behövde inte ens ta fram assistenten. Man blandar samman alla torra ingredienser och därefter vätska, klickar i en form och in i ugnen
Lite nyttigare piroger medgrovtrågmjöl och grahamsmjöl. Jag rullar korven direkt i degen med ketchup, ganska praktiskt om man ska på utflykt eller picknick
Rulla till jämna limpor. Det finns ett givet dilemma med att ha en bakblogg. Det innehåller ingen surdeg, men för att få brödet riktigt saftigt och gott så skållar man rågmjöl dagen (eller flera dagar) före själva brödbaket
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Mjöla bunken runt om och täck med plast. Ett gott grovt bröd som blir saftigt av skållningen. Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, tryck ut en platta med händerna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.