Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den. Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap
Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat. Vörtbröd är obligatoriskt på julbordet enligt mig, gärna med julsk*nka och senap på och hembakat bröd slår allt köpebröd med hästlängder
Anledningen till att jag delar även detta recept ur boken är att i den första upplagan av boken så kom inte receptet på vår egen glutenfria vörtmix (kryddmixen) med – utan det rättades först i senare upplagor
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen en lösts upp
Här kommer gårdagens finfina vörtbröd. Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar. Låt degen stå i 20 minuter innan du häller ner kryddorna, saltet och russinen och kör maskinen 7–8 minuter
Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn
0Enkelt vörtbröd 22 december, 2016 Av Louise. Stefan Edetoft, från kokboken 52 Helger – Smaker för årets alla tillfällen. Publicerat i Baka, Okategoriserade, Recept Etiketter 52helger, Bröd, Jul 0Enkelt vörtbröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.