1 Papayasallad
(Som Tam)500 g grön (omogen) papaya (kan bytas mot vitkål), riven eller skuren 2 st vitlöksklyftor, finhackade 2 st röda chilifrukter, hackade 1-2 msk fisksås 2 msk limejuice 0,5 dl jordnötter, finhackade 8 st körsbärstomater, delade 0,5 tsk strösocker 2 msk olja 1 krm svartpeppar, färskmalen 10 st stringbeans, strimlade
1 Kokossoppa
(Tom Kha)100 g färska champinjoner, delade 1 burk kokosmjölk 5 cm färsk ingefära, skivad 2 st citrongrässtjälkar 3 st färska lime blad 5 msk fisksås 1 dl limejuice 5 stjälkar färsk koriander, grovhackad 2 st färska röda chilifrukter, hackadeDumplings
Alla tre dumplingsfyllningarna tillagas på samma sätt. Alla ingredienser förutom degplattorna grovhackas och mixas i en matberedare till grov/finfördelad konsistens. Viktigt är att inte mixa för länge till alltför smetig konsistens. Wontonplattorna läggs på bricka med den mjölade sidan neråt. Lägg ca 1 msk fyllning på varje degplatta. Spraya lätt vatten med en sprayflaska och försegla kanterna med hörn mot hörn och vecka kanten. Ångkoka i ångkokare eller ångkastrull i 7 minuter. Biffdumplingar efterstekes i smör. Dipsås
Alla ingredienser rörs ihop. Serveras med laxdumpling. Papayasallad
Riv eller skär den skalade papayan i tunna strimlor. Blanda tomater, vitlök, citronjuice, jordnötter, chili, fisksås, olja, socker i en skål och krossa eller mosa ordentligt som om det var en stor mortel. Tillsätt papayan och fortsätt att blanda någon minut. Smaka av salladen och tillsätt mer vitlök, chili, fisksås, etc. efter smak. Servera med strimlade stringbeans och efterstekt biffdumpling. Kokossoppa
Rensa och dela champinjonerna. Koka upp kokosmjölken i en kastrull och tillsätt några skivor färsk ingefära, citrongräset,limebladen och champinjonerna. Låt koka i ca 3 minuter. Smaksätt med fisksås, limejuice, chili, och koriander. Servera med kalkondumpling.
En mer traditionell metod är att man lägger i dumplingarna, låter vattnet koka upp igen och slår i en kopp med kallt vatten, låter koka upp igen, slår i tre koppar kallt vatten och låter koka upp igen och då ska de vara klara
En mer traditionell metod är att man lägger i dumplingarna, låter vattnet koka upp igen och slår i en kopp med kallt vatten, låter koka upp igen, slår i tre koppar kallt vatten och låter koka upp igen – och då ska de vara klara
DumplingsHäll vetemjölet i en bunke och tillsätt det varma vattnet. LaxfyllningMosa laxen med bredsidan på en kniv och hacka sedan igenom färsen såatt den blir riktigt fin
Lägg upp alla tretillbehör i skålar och servera med grytan tillsammans med kokt ris. Även om två av gästerna var förkylda och lite under isen hade vi en jättetrevlig middag med en massa prat om allt möjligt och det var så kul att få bjuda på middag i vår nystädade frigga - helt rensad från allt vad verktyg och blåkläder heter
Soppa det älskar jag som ni kanske redan vet och här får ni tre goda och väldigt lättlagade soppor. De är helt vegetariska också om man bortser från toppingen på morotssoppan
Blanda ihop vetemjöl med vatten och pensla vårrullarna. Strimla lök och vitkål i fina strimlor. Bryn lök och köttfärs i mat- eller rapsolja i en het stekpanna
Jag hoppas att mina bilder kan illustrera hur man ska göra. Brorsan sambo gjorde supergoda dumplingsmed spenat i degen och en grönsaksfyllning med mycket svamp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.