Halv Åtta Hos Mig Recept

Halv Åtta Hos Mig Recept

Falsk hummersoppa

Falsk hummersoppa

700 g morot 4 dl vatten 1 tsk salt 1 gul lök 1,5 msk smör 1 msk vetemjöl 7 dl hönsbuljong 2-3 msk cognac 1,5 dl vispgrädde cayennepeppar (efter smak) vitpeppar (efter smak) dill, till garnering
Bosniska köttbullar i sås

Bosniska köttbullar i sås

Köttbullar400 g köttfärs 1 gul lök 1 msk Vegeta 1 msk paprikapulver 1 tsk peppar 1 tsk torkad persilja 1 ägg 2 msk ströbröd 2 msk olja 2 msk tomatsås (kan uteslutas) färsk persilja, hackad
Citron- och olivkyckling med krossad potatis

Citron- och olivkyckling med krossad potatis

Kyckling och sås500 g kycklingfilé [ca 4-5 st] 2 msk rapsolja 1 krm svartpeppar 1 msk paprikapulver 1 msk torkad timjan 1 msk torkad rosmarin 5 dl grädde 2 klyftor vitlök, finhackad 1 tsk torkad rosmarin 1 hönsbuljongtärning 1 citron, saft och zest salt peppar
Het mangococktail med co-coglass

Het mangococktail med co-coglass

I matprogrammet Halvåttahosmig för någon vecka sedan serverades en härlig dessert som jag tyckte såg så god ut
e

e

3 ägg 100 g mörk blockchoklad 3 dl vispgrädde 1-2 dl hasselnötter, grovkrossade
mo

mo

150 g rom (älvdalsrom) 2 msk japansk soja 300 g grön sparris ca 5 dl vatten (att koka den gröna sparrisen i) 2 tsk salt 2 vita sparrisar 6 dl vatten (att koka den vita sparrisen i) fläderblomssaft 0,5 dl vitvinsvinäger 0,5 citron, saften ca 0,5 krm salt 500 g palsternacka 50 g smör 2 dl grädde 1 tsk salt peppar (några varv på kvarnen) mousserande vin 3 skivor surdegsbröd (mörkt) 25 g smör 50 g tryffelsalami 10-15 droppar tryffelolja gräslök
Halstrad lax med variation på sparris

Halstrad lax med variation på sparris

3 knippen grön sparris (à 250 g) 3 msk strösocker 3 msk vatten 2 msk ättiksprit 12 % 3 ägg 400 g laxfilé 3 dl rapsolja smör, till stekning salt peppar
h

h

Klar svampbuljong med salladslök1 l vatten 50 g champinjoner (kastanjechampinjoner) 2 bananschalottenlökar färsk timjan salladslök
Moccaparfait

Moccaparfait

Parfait4 äggulor 1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 msk snabbkaffepulver 3 dl vispgrädde. Sås1,5 dl vispgrädde 1 msk strösocker 100 g mörk choklad
Musslor buzara

Musslor buzara

2 kg blåmusslor, med skal 2 gula lökar 4 klyftor vitlök 1 röd chilifrukt (eller ca 1,5 tsk sambal oelek, efter starkhetsgrad man önskar) 2 dl vitt vin 500 g krossade tomater 1 msk cognac 3 msk rödvinsvinäger 1 dl persilja (varav 1/4 del sparas till garnering) 0,5 dl olivolja salt svartpeppar
Hummersoppa

Hummersoppa

2 morötter 2 palsternackor 1 fänkål 1 gul lök 2 humrar 1 klyfta vitlök 2 msk tomatpuré 7 dl grädde 1 dl cognac 1,5 dl dessertvin 3 dl torrt vitt vin 0,5 dl vatten hummerbuljong dill salt (efter smak) peppar (efter smak) smör
Plankstek på oxfilé

Plankstek på oxfilé

Duchessepotatis1 kg mjölig potatis 3 äggulor 3 msk smör salt peppar 3 msk matolja 2 dl grädde
Kapusniak

Kapusniak

3 l vatten 2 morötter (medelstora) 8-10 cm persiljerot 1 bit rotselleri 2 lagerblad malen kryddpeppar 5 svartpepparkorn 5 potatisar (medelstora) 400 g surkål 0,5 tsk hel kummin 1 tsk torkad mejram 200 g bacon, rökt 200 g korv, rökt (helst en polsk korv, jalowcowa) 1 lök 1-2 klyftor vitlök peppar 1 krm strösocker salt persilja
Räkbakelse med ostkrokskross

Räkbakelse med ostkrokskross

300 g färskost 2 dl crème fraîche 200 g räkor, skalade (MSC-märkta) 1 kruka dill, färsk 1 rödlök 1 burk röd stenbitsrom (MSC-märkt) 1 citron, saften salt peppar 18 skivor formfranska
Stekt panerad makrill med puré

Stekt panerad makrill med puré

Rårörda lingon250 g frysta lingon (eller tinade) 1,5 dl strösocker. 1Potatis- och palsternackspuré700 g mjölig potatis (7 medelstora) 300 g palsternacka (3 medelstora) 0,5 dl salt 50 g smör ca 1,5 dl mjölk 1 tsk vitpeppar
Helstekt oxfilé med potatiskroketter

Helstekt oxfilé med potatiskroketter

Madeirasås1 gul lök 2 klyftor vitlök 1 morot 1 msk strösocker 3 msk crema di balsamico 3 dl madeiravin 2,5 msk kalvfond (konc) 3 dl vatten 1 krm svartpeppar majsstärkelse (vid behov)