Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig. 4st bröd. 6dl lantmjöl med4sädesslag & surdegs(pulver). 4sk salt. 4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk. Dela degen i 4st bitar och forma varje bit till en "limpa", lägg upp på plåtar med bakplåtspapper under, 2st per bleck/plåt, strö över vetemjöl. -Mjölk 4st bröd. 6dl lantmjöl med4sädesslag & surdegs(pulver). 4sk salt
När det kommer till just köttgrytor så tycker jag väldigt mycket om den rustika sorten med stora matiga bitar och enkla ingredienser, och det är exakt vad denna grytan är
Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med. Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
100 g vetesurdeg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 24 runda kakor. Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, eller ca 30 min. 100 g vetesurdeg
6 st Morot 4 st Potatis 1 st Sötpotatis 2 st Palsternackor 1/2 st Kålrot Till att smöra formen Smör, kokosolja eller ghee 1 tsk Oraffinerat havssalt 1/2 tsk Svartpeppar, grovmalen 5 dl Grädde eller kokosmjölk 2 dl Riven ost
Grovhacka löken och bryn även den tillsammans med pressad vitlök och gurkmeja. Har du tillgång till färsk libbsticka kan du lägga i ett helt blad nu att koka med
Det blir att packa med sig matsäck och idag gjorde jag baguetter som kommer passa utmärkt. Blanda ihop alla ingredienser i en köksassistent eller som jag med en elvisp med degkrokar
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.