Ett recept från boken Hela Sveriges husman. En klassiker. Supergott. 4 portioner800 g kalvkött, tex bog100 g rotselleri2 morötter1/2 purjolök1 lagerblad7-8 hela vitpepparkorn2 msk vetemjöl2 msk smör1 dl vispgräddeFärskpressad juice av 1/2 citronÄttiksprit (12%) och socker1 dl hackad dillSalt, vitpepparSkala och skär rotsellerin och morötterna i bitar
Servera med raggmunkarna och lingonsylt. Gör en smet av ägg, mjöl och mjölk. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna
Raggmunk med stekt fläsk. Stek raggmunkarna i stekpanna i lite smör på medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60°C och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma
4 Raggmunk 2 dl vetemjöl 4 dl mjölk 2 ägg 1/2 tsk salt 900 g fast potatis 2 msk smör eller margarin 3 morötter 400 g skivat rimmat bogfläsk 1 tsk smör eller margarin Till servering lingonsylt Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Spara flottet till stekningen av raggmunkarna. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna
Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Stek på strax över medelvärme så att raggmunkarna blir genomstekta, får fin färg och frasig kant, ca 4 min per sida. Lägg raggmunkarna på en plåt eller ett ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen vid, ca 80º
Denna gång inspirerades jag av ett recept på raggmunk i långpannan, från boken 'Mera vego' av Sara Ask och Lisa Bjärbo, och hade i riven potatis i pannkakssmeten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.