Surdegarna kan förvaras i kylskåpet länge. Sätt på locket men stäng inte helt så att luft kan pysa ut. Då gör du så att du häller ut det mesta av surdegen och fyller på med lika delar mjöl och vatten
Som påläggpå pizzan valde jag en egengjord tomatsås, rödlök, salami, mozzarella, färska tomater, oliver, hemgjord pesto, ruccola, torkad oregano och olivolja
Gotlandslimpa på surdegPortioner. Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten. Låt jäsa i övertäckt bunke minst 1 timme på varmt, dragfritt ställe. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 runda bröd utan att knåda så mycket. Lägg bröden på en mjölad plåt och låt jäsa 1 timme, övertäckta med handduk
Jag gör självklart mitt morotsbröd på surdeg. Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd
Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten. Låt jäsa i övertäckt bunke minst 1 timme på varmt, dragfritt ställe. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 runda bröd utan att knåda så mycket. Lägg bröden på en mjölad plåt och låt jäsa 1 timme, övertäckta med handduk
Vänd upp på väl mjölat bakbord. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt
Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. 1/4 av ett paket jäst på 50 g
Häll upp i en stor glasburk med lock och sätt på locket. Jag ställde min i skåpet ovanpå kylskåpet. Man kan påskynda jäsningen genom att röra om med en slev en gång per dag
700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Ett nyttigt hälsobröd med frön som bakas på surdeg. Starta Assistent på låg hastighet. När limporna har svalnat stoppa dem i en plastpåse insvepta i bakduken
Att inte ha en påse pytt i panna i frysen den där dagen när man faktiskt hinner göra väldigt mycket och alldeles för sent kommer på att lunch-vore-nog-bra-innan-klockan-blir-för-mycket
För att ta tillvara på vildjästen så började jag med att ta ur den torkade frukten i bruken. Vildjästen, det vill säga, vätskan som blev över då den torkade frukten togs ur, ställde jag i kylskåpet med lock på
man numera köpa färdig surdeg på burk. Antingen följer du bara instruktionen på burken. Använd med fördel manitoba mjölet som nu finns på allt fler butiker
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 2 Deg från dag 1 700 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 500 g vatten [5 dl] 25 g havssalt 1 msk rapsolja (eller olivolja)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.