Jag vet faktiskt inte vad jag gjorde för fel, men gott blev det i alla fall. Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann
Det fanns både surdegpå vete och på råg och igår testades ett bröd påvetesurdegen. En kollega hade tipsat mig om surdegen som nu finns att köpa och sagt och gjort blev det en burk med färdig surdeg när jag var och handlade
även om jag gjorde en stor miss på den ena. Tips är att lägga lite sylt/marmelad på ett litet fat och ställ i kyl eller frys en stund så det kallnar, för att se hur konsistensen den blir
För det mesta så gör jag min pizzadeg med surdeg och för varje gång så blir den bättre och bättre. Som påläggpå pizzan valde jag en egengjord tomatsås, rödlök, salami, mozzarella, färska tomater, oliver, hemgjord pesto, ruccola, torkad oregano och olivolja
Gotlandslimpa påsurdegPortioner. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag. Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten
Förra veckan var vi ett par tjejer som var ute på äventyr och hade en liten picknick med oss. Mitt bidrag blev några cupcakes och små burkar med cheesecake
De bröd du inte ska använda fryser du in ganska omgående, så har färskt bröd i frysen. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på )
Degen ska vara kladdig (ganska lös, tillsätt ev. Vänd upp på väl mjölat bakbord. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. 400 g (ca 3,5 dl) surdeg*
Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Ett nyttigt hälsobröd med frön som bakas påsurdeg. Starta Assistent på låg hastighet. När limporna har svalnat stoppa dem i en plastpåse insvepta i bakduken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.