Man får börja dagen innan med att sätta en injerasmet som ska jäsa över natten. Dorowat serveras med injera, mjukt etiopiskt bröd som steks i stekpanna
Injera, surdegspannkakan. Tillsätt lite mer vatten om det behövs, men det här är ett av injerans kritiska moment, och helt och hållet en fråga om känsla
Man kan nog säga att injera är nationalrätt i Etiopien och Eritrea. Vi åt injeran som fredagsmys med köttfärsröra och extra grönsaker och röror vid sidan om
Injera, är brödet man använder att äta maten med, så vi skulle kunna kalla det ett bestickbröd. Eftersom det tar 3 dagar att göra smeten till injerabrödet så började jag med det
Det är framställt av en nordafrikansk, mycket näringsrik och glutenfri ört, som traditionellt används i "pannkakorna" injera, och som hör till basmaten i Etiopien och Eritrea
Teffmjölet ( som tillhör familjen gräs och är glutenfritt) i sin tur kommer från nordafrika och används traditionellt i det etiopiska brödet/pannkakan injera
Mesir wat serveras främst med injera som är ett pannkaksliknande surdegstunnbröd. Jag har gjort en “fuskvariant” på injera till min gryta, lättgjorda som inte behöver att stå och jäsa några dagar
Jag har läst mycket om just mjöl gjort på teff (i Sverige har jag även sett det gå under namnet Jyttemjöl), som är mest känt för att användas till det etiopiska surdegstunnbrödet/pannkakan injera
Jag var ju bara tvungen att testa receptet, dels eftersom det fått så mycket beröm på bloggen och på Instagram, dels eftersom jag precis som Nilla själv gillar teffmjöl, som jag länge använt både i glutenfria bakverk, i pannkakor, och i injeras, den speciella etiopiska nationalrättspannkakan
Servera tillsammans med andra goda afrikanska grytor och Zeinas injera. 1. Hacka lök i tärningar, dela gröna bönor i mitten, skala och skär morötterna i stavar lika långa som bönorna, riv vitlök, hacka tomaterna i små tärningar
Den används bl a i injera, som är ett slags pannkakor, och som ofta äts i Etiopien och Eritrea. De här plättarna är laddade med energi av bästa sort, något som behövs om man ska ägna sig åt sportlovsaktiviteter
Etiopisk mat äts med händerna med hjälp av ett mjukt, poröst, surdegsbröd som kallas Injera. Injera görs i Etiopien av teff - ett uråldrigt, näringsrikt och glutenfritt sädesslag som bara växer på Afrikas horn
Dagen till ära var vi hembjudna till ett par av mina vänner och firade där med att äta injera *mums* som är en slags surdegs pannkaka som serveras med olika (starka) grytor och är Etiopiens traditionella maträtt
Vissa av de mexikanska tortillabröden görs på smet och liknar pannkakor, i södra Indien finner vi "dosa" som är en sorts pannkaka, i Egypten har dom sin injera och i Frankrike galetter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.