Grytbröd i enkel variant
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 11 krm jäst
  • 12 tsk salt
  • 1 cirka 10 dl vetemjöl
  • 1 oljaSmula ner jästen i en bunke.
  • 1 Häll i vattnet och rör om.
  • 1 Tillsätt salt och mjöl.
  • 1 Rör samman degen under någon minut, du behöver inte knåda och hålla på. Se bara till att allt mjöl blir fuktigt och blött.
  • 1 Täck bunken med plastfilm och låt sedan degen stå i rumstemperatur i cirka 12 timmar.
  • 1 Efter 12 timmar häller du ut degen på ett bakbord eller annat bord. Mjöla först bordet så degen inte fastnar. Med degen på bordet (den är lös!) så viker du ihop degen från sida till sida. Lite som att vika ihop en tröja kan man säga....
  • 1 Olja en ny bunke eller form och lägg i degen, på med plastfilm och låt den vila i 2 timmar i rumstemperatur.
  • 1 Sätt ugnen på 225 grader.
  • 1 Ta en gjutjärnsgryta eller lergryta (kom ihåg att fukta den först!) och sätt in i ugnen så att den är varm när degen ska i.
  • 1 När degen vilat klart tar du ut grytan ur ugnen, strör lite mjöl i botten och stjälper i degen i grytan. Bränn dig inte!
  • 1 Sätt locket på grytanoch ställ in den i ugnen, låt den vara där i cirka 30 minuter.
  • 1 Efter en halvtimme tar du av locket och låter brödet bakas i ytterligare 25 minuter.
  • 1 Ta ut grytan, lägg upp brödet på galler och låt det svalna.
  • 1 Skär i tjocka skivor och njut.....

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.