1500 g
brysselkål 250 g potatisar 2 msk vetemjöl 3 msk olja 2-3 vitlöksklyftor Kummin Mejram Salt Peppar 1 dl matlagningsgräddeTa bort yttersta bladen på brysselkålen, skölj och dela i halvor eller kvartar. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt vitlök, salt, kummin, mejram, täck med vatten och låt sedan sjuda under lock i ca 30 min. Gör en redning av olja, mjöl, peppar och kallt vatten och blanda ned i grytan. Låt puttra ytterligare några minuter. Rör i grädden i grytan innan serveras. Servera med stekt kött, köttbullar, korv....
Jag har tyvärr inte skrivit upp vart originalreceptet kommer ifrån, men jag har i alla fall noterat att grytan egentligen ska lagas medsötpotatis, istället för morötter och kålrot som jag har valt att göra
Den här lättgjorda och goda fisksoppan passar bra nu när färskpotatisen äntligen börjar bli klar i vårt potatisland - även om det går bra med "gammal" potatis också
Den här grytan finns det nog hur många recept på som helst därute i cybervärlden. Jag är barnsligt förtjust i kokt blomkål, och även om det dröjer lite till innan det finns svensk blomkål att få tag på, fuskar jag ibland med importerat
Ta ut kycklingen och blanda i kryddorna och maizenan och höj värmen och låt grytan bli tjock, smaka av med örtsalt och malen svartpeppar sen klipp i salvian sist
I stället bjuder jag på en jättegod fisksoppa/gryta, som jag gjorde förra veckan innan jag åkte. Hetta upp olivoljan tillsammans med kryddan, och lägg i potatis, morötter och vitlök
I en av de där matlagningsfilmerna med Lotta lagade hon till en indisk blomkålsgrytamedpotatisoch tomater, Aloo Gobi hette den och där fick vi minsann både matnyttigt tips och ett gott skratt
) Dessutom kan den räknas in i kategorin "mat i säsong" medpotatis, kål och äpple som ingredienser. Skala potatisenoch skär den i centimeterstora tärningar
Här kommer ännu en ” allt i en gryta rätt, lat rätt” som jag lekt fram till Sydfisk. När potatisen är klar så ta ut stekpannan och blanda i kesella, salvia och krydda med örtsalt och malen svartpeppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.