Maries Vegetariska

Maries Vegetariska

Jordärtskocksgratäng

Jordärtskocksgratäng

300 g jordärtskockor. 1500 g mjölig potatis. 14 klyftor vitlök. 11 tsk salt. 13 dl grädde. 11 dl vatten
Jordärtskocksgratäng

Jordärtskocksgratäng

300 gr jordärtskocka. 300 gr rotselleri. 1 gul lök. 1 klyfta vitlök, eller mer2 dl grönsaksbuljong. 2 dl crème fraiche
Krämig svampgryta med ris

Krämig svampgryta med ris

1 knippe färsk lök 1 klyfta vitlök 2 msk smör 400 g blandad svamp (t ex kantareller och skogschampinjoner) 1 dl torrt vitt vin 1 dl vatten 4 dl matlagningsgrädde 0,5 grönsaksbuljongtärning 2 msk dijonsenap 200 g färsk spenat 3 msk syltlök salt peppar
Bagna cauda  /  En varm, kryddig dipp

Bagna cauda / En varm, kryddig dipp

Skala vitlöken. Mosa vitlök och sardeller till en puré i en mortel. Fräs purén sakta i olivolja i en kastrull utan att den tar färg
Rostad blomkål med tahinisås

Rostad blomkål med tahinisås

Sätt ugnen på 225 grader. Bryt eller skär blomkålen i små buketter. Skala och hacka vitlöken fint. I en stor bunke blanda vitlöken med olivolja, harissa och alla kryddor
Ärtröra med rödlök och citron

Ärtröra med rödlök och citron

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar. Koka ärtorna i rikligt med saltat vatten i ca 30 min. Skala och grovhacka rödlöken
Majsnuggets med bbq sås på stormkök

Majsnuggets med bbq sås på stormkök

Hemma. Koka matvetet i rikligt med saltat vatten och gör undertiden smeten till nuggets. Mixa kokta kikärtor, majs, skalad vitlök till en slät smet
Morot och tahiniröra

Morot och tahiniröra

Sätt ugnen på 200 grader. Skär morötterna i stavar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min
Saffransfalafel på gula ärtor

Saffransfalafel på gula ärtor

Blötlägg de gula ärtorna i minst 8 timmar. Häll av vattnet. Skala och grovhacka gul lök. Riv citronskalet och pressa ur saften