1 kg
filé sadel, innanlår eller biff av hjort, älg eller rådjur
1½ dl
salt
13/4 dl
socker
11 msk
svartpeppar grovt krossad
11 msk
enbär grovt krossad
11 msk
konjak eller gin
11 msk
olja
12 st
ägg
12 ½ tsk
fransk senap ljus
15 dl
majsolja
11 tsk
salt
1½ tsk
svartpeppar nymald
12 msk
rödvinsvinäger
11 st
vitlök finhackad klyfta
12 msk
gräslök finhackad (det går även bra med basilika eller slätbladig persilja)Blanda väl: socker, salt, peppar, enbär, sprit och olja i en kopp. Lägg det putsade köttet och kryddblandningen i en rymlig plastpåse. Knyt ihop påsen med plats för vätskan som bildas. Vänd runt ordentligt.
1 Lägg
påsen i en skål i kylen 1½ -2 dygn. (Vänd 2ggr/dag)
1 Ta
upp köttet och skrapa bort kryddorna. Skär köttet i tunna skivor. Servera med Nobissås som förrätt, varmrätt eller bufférätt. Beräkna 100-150 g/pers.
1 Lägg
äggen i kokande vatten och koka i exakt 3 min.
1 Gröp
ur äggen och lägg i matberedare. Kör dem med salt och senap. Droppa ner oljan under gång. Såsen skall tjockna som majonnäs.
1 Blanda
ner vinägern och vitlöksklyftan mot slutet . Gräslöken blandas i för hand.
1 Låt
stå och mogna kallt i minst ½ timme. Såsen går utmärkt att göra i förväg och håller minst en vecka i kylen. Såsen passar till det mesta t.ex. fisk, skaldjur, grönsaker och sallad.
Viltkött är magert och blir lätt torrt, därför är det viktigt med snabb tillagning, eller att köttet äts direkt när det nått sin perfekta kärntemperatur
Grava i 24 timmar (mindre än halva tiden räcker utmärkt med vakuummarinerare), vänd påsen då och då. Blanda salt och socker i en plastpåse, lägg i köttet och gnugga/skaka påsen så kryddorna fördelar sig
Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravad lax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravad lax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill
Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Fast det är gott till lunch med ett kokt ägg också, eller i pastasåsen, eller som förrättssnurra med god fyllning
Gnid in fisken med det. Lättvispa 1 dl grädde och blanda försiktigt med moussen. Klä en avlång bakform med plastfolie och häll sen moussen i formen och ställ in den i kylen i 2 timmar. Skär ca 2 cm breda skivor av mjukt tunnbröd och lägg dem i torr medelvarm stekpanna en liten stund
Trot eller ej men det är faktiskt julafton nästa helg. Jisses vad tiden springer iväg. Ska du göra egen gravad lax så är det dags att börja nu eller i alla fall dags att börja inhandla lax
När jag fick viltkött för ett tag sedan så fick jag inte bara kött utan även recept. Jag blev väldigt förvånad, för mycket olika rätter med vilt har jag lagat och även blivit bjuden på, men gravat kött var för mig helt nytt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.