Livsmedelsverket pekar ut att gryn, bröd och flingor är en av våra "viktigaste näringskällor". Enligt SLV's (Svenska Livsmedelsverket) rådande kostrekommendationer innehåller produkterna i den här gruppen "mycket stärkelse och hör till våra viktigaste energikällor" och varianter med en hög andel fullkorn fungerar som "viktiga källor till bland annat kostfibrer, järn och zink och flera B-vitaminer"
Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med bitar av nashipäron (med eller utan skal), pinjenötter, rucola och basilika
Koka 5 gryner enligt förpackningen. Blanda försiktigt 5 gryner, avokado, nektariner, morot och salladslök på ett stort fat. Rotfruktsallad med 5 gryner
Jag och Christian delade dessutom taxi med Ulrika Davidsson i fredags - vi har aldrig träffats förut - och hon konstaterade med en snabb blick på oss båda att vi har olika blodgrupper (hon kunde se vilka också, vilket var rätt creepy, men Ulrika vet uppenbarligen vad hon pratar om) och ska äta helt olika saker för att må bra
De små grynen suger åt sig rejält. Så lätt att slänga ihop en sås av det här slaget med det man är sugen på för tillfället och ett bra sätt att få användning av en massa grönsaker
Bryn kycklingfiléerna i resten av oljan i stekpannan och krydda med salt och peppar. Blanda curryfräset med crème fraichen och smaka av med salt och peppar
När jag frågar kostklienter med långsam ämnesomsättning, som lätt lägger på sig extravikt trots att de äter “bra”, hur de äter över en dag så får jag ofta höra att de kanske helst skippar frukost och äter mer kvällstid
Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Jag är lite otålig av mig, så jag brukar micra all mjölk så att den i stort sett kokar upp i mikron, och sedan slår jag den över grynen, så slipper man stå och passa tills det äntligen kokar, och då brukar det ju koka över allt som oftast
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.